Volledig scherm
Museum Arnhem © Erik van 't Hullenaar

Ondernemer wil in het centrum van Arnhem een nieuw museumgebouw

ARNHEM - Komt Museum Arnhem dan toch naar de binnenstad? Een Arnhemse ondernemer en projectontwikkelaar, die nog even anoniem wil blijven, wil voor eigen rekening en risico in het centrum een nieuw museumgebouw realiseren.

De nieuwe coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA heeft een bedrag van 22,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bouw of verbouwing van het museum. Maar het college van B en W laat het nadrukkelijk aan de gemeenteraad over om te beslissen wáár het gebouw moet komen. Wordt het een verbouwing en uitbreiding van het bestaande museum aan de Utrechtseweg of nieuwbouw in de binnenstad?

Achter de schermen zijn inmiddels voorzichtig gesprekken op gang gekomen tussen de projectontwikkelaar en partijen die de nieuwe coalitie vormen. De VVD is de meest uitgesproken voorstander van nieuwbouw in het centrum. Ook D66, dat ooit de bouw van een museum in de zuidelijke binnenstad naar de prullenbak verwees, heeft belangstelling getoond voor het plan. De nieuwe wethouder van Cultuur, Hans de Vroome (D66), gaat spoedig met de ondernemer om de tafel.

Introdans

De projectontwikkelaar ziet twee mogelijkheden voor een binnenstadsmuseum. De eerste en meest vergaande is de verbouwing van het huidige Stadstheater aan de Velperbinnensingel tot museum. Het Stadstheater zou dan op zijn beurt verhuizen naar de omgeving van de Rijnkade waar voor de schouwburg, Oostpool en Introdans een theatraal verzamelgebouw zou worden neergezet á la ArtA, het kunstencluster dat nooit werd gebouwd.

Gele Rijdersplein

De tweede mogelijkheid: een museum op het Gele Rijdersplein, achter de fontein, op de plaats van de huidige pergola. Daar zou een vier verdiepingen tellend architectonisch hoogstandje van staal, steen en glas kunnen verrijzen, dat zo'n 10 tot 15 miljoen euro moet gaan kosten. Het museum zou het gebouw dan huren voor een 'reële prijs'.

De ondernemer stelt twee voorwaarden aan zijn investering. De eerste en belangrijkste is dat hij het huidige museumgebouw aan de Utrechtseweg van de gemeente Arnhem kan overnemen. Hij wil het monumentale pand grondig opknappen en verbouwen tot appartementencomplex.

Solide reputatie

Tweede voorwaarde is dat de gemeente de kosten draagt voor de inrichting van het nieuwe museumgebouw. ,,Alles wat nodig is om het gebouw te laten voldoen aan het programma van eisen voor een museum, zou voor rekening van Arnhem moeten komen'', zegt de projectontwikkelaar, die in Arnhem een solide reputatie heeft opgebouwd met de omvorming van gebouwen.

De voorgenomen verbouwing en uitbreiding van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg heeft voor onbepaalde tijd vertraging opgelopen, doordat de gemeente geen bouwer bereid vond die klus binnen het budget van 15 miljoen euro te klaren. Het museum is al enige tijd dicht, een deel van het personeel is ontslagen.

ArtA-plan

Er waren eerder al plannen om nieuwbouw voor Museum Arnhem in de binnenstad uit te voeren. Dat zogenaamde ArtA-plan (een samenwerking met Focus Filmtheater Arnhem) liep schipbreuk doordat D66 en SP op het laatste moment hun steun introkken.

Volledig scherm
Museum Arnhem © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.