De Arnhemse jeugd had vorige winter vaak veel op de schaatsbaan op de Jansplaats.
Volledig scherm
De Arnhemse jeugd had vorige winter vaak veel op de schaatsbaan op de Jansplaats. © Rolf Hensel

Ondernemers luiden noodklok voor schaatsbaan in stadshart Arnhem

ARNHEM - Ondernemers luiden de noodklok voor behoud van de schaatsbaan in het stadshart van Arnhem. ,,Aan de subsidie is een einde gekomen, we zijn nu naarstig op zoek naar 15.000 euro", zegt Mike Post van de Belangenvereniging Jansplaats, de ondernemersclub die 'Jansplaats Schaatsplaats' organiseert tijdens het evenement Winter Arnhem.

Post krijgt bijval van Sander Wind van Platform Binnenstad Arnhem, de organisatie van ondernemers en bewoners die zich sterk maakt voor een bruisend winkelhart. ,,Eigenlijk zou er voor zo'n evenement als de schaatsbaan een permanente subsidie of regeling moeten komen. Want de praktijk toont aan dat het anders een te groot risico wordt voor de ondernemers."

Ook de kerstmarkt komt in de gevarenzone, tot grote woede van ondernemer René Kraaijenbrink, de man die aan de wieg stond van de eerste kerstmarkt in de Koningstraat aan het begin van deze eeuw. ,,We zitten nu opeens met een tekort van 15.000 euro'', verzucht Kraaijenbrink. ,,Dit kan niet, hier moet een oplossing voor komen."

Alles uit de kast

Wind bezweert dat alles uit de kast zal worden gehaald om Winter Arnhem mooi in de steigers te zetten. . ,,We gaan in overleg met de gemeente en het Ondernemersfonds over de problemen. Wij vinden dat ook voor de kerstmarkt structurele subsidie moet komen, net als voor de schaatsbaan. Zodat we niet elk jaar weer opnieuw deze discussie krijgen.''

Post stelt dat hij twee jaar geleden al gewaarschuwd heeft dat dit moment eraan zat te komen. ,,Want de zaak rond krijgen, blijft lastig. Voordat wij de schaatsbaan overnamen, ging het mis met de exploitatie van de baan op het Gele Rijdersplein. Leveranciers hebben daar toen verliezen moeten incasseren."

Cultureel erfgoed

Het gaat Post niet om het behoud van Schaatsplaats Jansplaats. ,,Ik vind het ook prima als die schaatsplaats op een andere plek komt. Maar ik vind dat de hoofdstad van de rijke provincie Gelderland het aan zichzelf verplicht is om tijdens de winter een schaatsbaan in ere te houden. Ook voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Wij moeten onze kinderen blijven leren wat schaatsen is."

Het stadsbestuur wijst een bijdrage aan de schaatsbaan van de hand. Een woordvoerder van wethouder evenementen Hans de Vroome benadrukt dat de gemeente de afgelopen jaren geld heeft verstrekt aan Winter Arnhem waar de ijsbaan onderdeel van was. ,,Het is aan de organiserende partij van dit evenement om keuzes te maken waar het geld heen gaat.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.