Volledig scherm
Emile Roemer (links) en John Berends © ANP en Maarten Sprang

Onderzoek lekken naam Roemer als kandidaat-commissaris stopgezet: geen verdachte

Het onderzoek naar het lekken van de naam van Emile Roemer naar De Gelderlander, die commissaris van de Koning in Gelderland wilde worden, wordt stopgezet. Het Openbaar Ministerie heeft 'geen aanknopingspunten’ en ‘geen verdachte’ kunnen vinden.

Tientallen mensen waren op de hoogte van de voordracht, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche. De oud-fractievoorzitter van de SP had gesolliciteerd naar het commissarisschap in deze provincie, maar werd het uiteindelijk niet.

Roemer eindigde als tweede, zo meldde deze krant begin dit jaar, achter de oud-burgemeester van Apeldoorn John Berends.

Normaal blijft geheim wie er solliciteren op een dergelijke functie. Daarom deed de voorzitter van de vertrouwenscommissie in maart aangifte van schending van de geheimhoudingsplicht.

‘Geen aanknopingspunten’

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche dat daarop volgde is gebleken dat tientallen mensen van de sollicitatie van Roemer op de hoogte waren. ‘Het onderzoek heeft geen aanknopingspunten opgeleverd die tot een verdachte van het bewust of onbewust lekken van informatie kan leiden’, stelt het Openbaar Ministerie nu.

‘Er zijn ook geen aanknopingspunten gevonden om de groep van mogelijke verdachten te verkleinen. Het OM heeft daarom de Rijksrecherche geen opdracht gegeven om verdere onderzoekshandelingen te verrichten.’

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.