Volledig scherm
Woonwagenkampje in de Zuid-Arnhemse wijk Rijkerswoerd. Foto DG

Onderzoek naar woonbehoefte woonwagenbewoners Arnhem

ARNHEM - De drie grote woningcorporaties in Arnhem laten onderzoeken of er meer standplaatsen nodig zijn voor woonwagenbewoners. Belangenorganisatie Het Huurdershuis, die het onderzoek doet, wil daarvan halverwege 2017 een beeld hebben.

De VSRWN, de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland, is blij. „In veel gemeenten is nog een uitsterfbeleid voor woonwagenkampen. Dit is uniek in Nederland", zegt Arnhemmer Nino Halberstadt, penningmeester van de vereniging.

Langer thuis
Hij schetst de problemen. „De kampjes zijn 30, 40 jaar oud en niet meer van deze tijd. De standplaatsen zijn te klein en er zijn er te weinig. Kinderen blijven noodgedwongen soms tot hun 40ste bij hun ouders wonen of gaan naar een huis."Hoe groot het probleem in Arnhem is? Dat weet ik niet. Maar dat het speelt, is 1.000 procent zeker."

Extra plaatsen
VSRWN-voorzitter Sabina Achterbergh schat dat er landelijk zo'n 5.000 tot 7.000 extra plaatsen nodig zijn. „Eerst moeten we de achterstand inlopen."

Arnhem had nooit een uitsterfbeleid, zoals andere gemeenten in Nederland, legt wethouder Wonen Geert Ritsema uit. „Maar we hadden wel een bevriezingsbeleid. Het aantal woonwagens in de stad ligt vast, er komen geen nieuwe bij." Dat beleid laat Arnhem nu los.

Rapport
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek gaat de wethouder straks kijken naar het uitbreiden van de huidige kampjes of, als dat nodig is, nieuwe locaties zoeken. „We wachten natuurlijk het rapport af, maar de vraag lijkt duidelijk aanwezig."

128 woonwagens
Arnhem heeft volgens een gemeentelijke inventarisatie veertien woonwagenkampjes. Daarvan zijn er vier in Arnhem- Noord en tien in Arnhem-Zuid. Er staan in totaal 128 woonwagens, waarvan zo'n 100 in Zuid. Hoeveel mensen op de kampjes wonen, is niet bekend.

'Vergeten groep'
Ritsema en directeur Gerrit Breeman van Volkshuisvesting Arnhem (het leeuwendeel van de Arnhemse standplaatsen is eigendom van de drie grote woningcorporaties) noemen de woonwagenbewoners 'een vergeten groep'.

Volwaardige gesprekspartner
Mede dankzij de volharding van de VSRWN zijn ze nu een volwaardige gesprekspartner van gemeente en corporaties. Dat is nergens in Nederland, zegt voorzitter Achterbergh.

De tijd is er rijp voor, vindt wethouder Ritsema. "Het gaat hier om gewone Arnhemmers. En als we het hebben over woondiversiteit, over 'tiny houses', waarom dan niet over wonen in een woonwagen?"

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.