Volledig scherm
Veel politiewagens op de plek waar mogelijk geschoten zou zijn in Arnhem. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

Onrust in Spijkerkwartier na schietpartij: ‘Geen buurt om kinderen op te laten groeien’

ARNHEM - De achtervolging en schietpartij in de doodlopende 2e Spijkerdwarsstraat heeft afgelopen nacht tot veel onrust in de buurt gezorgd. 

Voor zover nu bekend raakte niemand gewond en zijn de verdachten nog voortvluchtig. Wel heeft de politie de auto van één van de gevluchte betrokkene afgesleept. Met de schietpartij kwam een einde aan een achtervolging in het Spijkerkwartier. Ooggetuigen meldden dat twee auto's met in de Spijkerstraat. Dat was rond 00.30 uur.

Tegen de richting in sloeg de voorste, mogelijke een grijze Nissan, af de 2e Spijkersdwarsstraat in, op de hielen gezeten door een donkere Volkswagen Golf. ,,Met hoge snelheid reden zij mijn huis voorbij", vertelde een buurtbewoonster.

Niet bekend in buurt

De vluchter was duidelijk niet bekend in de buurt, want in plaats van de Riethorsterstraat in te slaan om via de Parkstraat aan zijn belager te ontsnappen, reed hij rechtdoor waar de straat dood liep. De bestuurder stapte uit en ging er te voet vandoor. 

Zijn belager zette de voorste auto klem en stapte ook uit. Twee schoten vielen, waardoor veel buurtbewoners wakker werden. Onbekend is wie er op wie heeft geschoten. 

Kort na de schoten ging de achterste auto er met hoge snelheid vandoor richting Spijkerstraat en verdween. Korte tijd later wemelde het in het buurtje van de agenten. De achtergebleven auto liep nog stationair toen de agenten in het doodlopende deel van de straat arriveerden. Met zaklantaarns en speurhonden hebben ze de omgeving afgezocht en twee kogelhulzen gevonden.

Kentekens

Een buurtbewoner heeft het kenteken van de achtervolger genoteerd en aan de politie doorgegeven. ,,Het zal wel iets met drugs of geld te maken hebben gehad. Er gebeurt hier wel meer", zegt de man, die ook getuige was geweest van de schoten op restaurant De Blauwe Hoek, op een week na een jaar geleden. Het restaurant dat op een steenworp afstand ligt van dit incident werd door twee onbekende mannen op een scooter onder vuur genomen.

Quote

Aan de overkant is een bloembak door de ruiten gegooid, vorige week is er een wietkweke­rij opgerold

Buurtbewoner

Veel mensen in de dichtbevolkte wijk hebben de schoten gehoord. Sommigen dachten dat het vuurwerk was, anderen kijken niet op van de incidenten. ,,Aan de overkant is een bloembak door de ruiten gegooid, vorige week is er een wietkwekerij opgerold", zegt een buurtbewoonster. 

Voor een buurman is dit de druppel. ,,Je ziet gewoon dat er gedeald wordt. Ook overdag. Ik heb jonge kinderen. Dit is geen buurt om kinderen te laten opgroeien. Ik wil hier weg", zegt hij. 

De politie heeft de door de voortvluchtige achtergelaten auto afgesleept. Na 2,5 uur heeft de politie de roodwitte linten opgerold en de hoek van de 2e Spijkerdwarsstraat met de Riethorsterstraat weer vrijgegeven. Wat zich precies heeft afgespeeld in het Spijkerkwartier kon de politie nog niet zeggen.

  1. Joodse Max Nathans (82): ‘Er werd nooit over omgekomen familieleden gesproken’
    PREMIUM
    Holocaust herdacht

    Joodse Max Nathans (82): ‘Er werd nooit over omgekomen familiele­den gesproken’

    ARNHEM/ MATZUVA (ISRAEL) - ,,Wat Auschwitz voor mij inhoudt? De familiefoto die is gemaakt in de tuin op het 40-jarig huwelijk van mijn opa en oma in 1942. Deze foto is gemaakt aan de Lawick van Pabststraat in Arnhem, waar mijn familie toen woonde. Er staan 22 personen op die foto. Na de oorlog bleken er nog maar 6 in leven”, vertelt Max Nathans die tegenwoordig in Israël woont. In het jaar dat de foto gemaakt werd, doken zijn ouders met hem onder. Zo ontsnapten zij aan de gaskamers.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.