Volledig scherm
PREMIUM
De initiatiefnemers van het Joods Monument van Arnhem tonen het gedenkteken in de werkplaats van Ariës in Zevenaar. Vlnr Jaap Clifford, Leo Vosdingh en Betty Jacobs. © theo kock persfotografie

Onthulling van Joods Monument Arnhem
krijgt aandacht in binnen- en buitenland

ARNHEM - De onthulling van het het monument ter nagedachtenis van de circa 1.500 Joodse Arnhemmers die in de oorlog zijn vermoord krijgt internationale aandacht.  ,,De belangstelling voor de onthulling op zondag is overweldigend groot", zegt Jaap Clifford, een van de initiatiefnemers. 

Volledig scherm
Een foto van kort na de oorlog toont de Joodse Godsdienstschool aan de Kippenmarkt, met door de Duitsers gevorderde radio's op straat. Een geallieerde militair wijst naar de plek © Gelders Archief

,,Er hebben zich zo’n 250 mensen gemeld, uit binnen en buitenland. Mensen komen van Israël, van België, veelal ook uit het westen van het land. Allemaal mensen met wortels in Arnhem.”

In het atelier van Ariës Natuursteen in Zevenaar wordt de laatste hand gelegd aan het monument. De initiatiefnemer hebben het resultaat inmiddels ontroerd en trots bekeken.

Op zondag 17 november onthullen burgemeester Ahmed Marcouch en opperrabbijn Binyomin Jacobs het gedenkteken op de Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk. Op deze plek, grenzend aan het verdwenen plein van de Kippenmarkt voor de kerk, stond vroeger de Israëlitische godsdienstschool, vlak bij de Synagoge aan de Pastoorstraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.