Volledig scherm
Youssef Abou Nafi © Raphael Drent

Ontslagen imam klaagt Arnhem aan en beticht burgemeester van machtsmisbruik:
‘ik ben geen salafist’

ARNHEM - Imam Youssef Arkhouch klaagt de gemeente Arnhem aan omdat hij niet aan de slag mag gaan als voorganger bij de Arnhemse Al Fath moskee.

De imam spreekt van ‘een beroepsverbod’ en eist een schadevergoeding omdat hij inkomen mis loopt. Ook wil hij dat zijn naam wordt gezuiverd omdat hij onterecht als salafist zou zijn weggezet. 

Over Arkhouch is veel discussie in de raad van Arnhem ontstaan. De orthodoxe imam kreeg onlangs van de moskee te horen dat hij niet meer welkom was nadat hij er enige tijd proef draaide. Burgemeester Ahmed Marcouch liet op vragen van de PVV in Arnhem weten dat hij Arkhouch liever niet in Arnhem zag omdat het een salafist en extremist zou zijn. Tegen dat salafisme is hij fel gekant, omdat die leer jongeren zou aanzetten tot radicalisering.

Poll

De imam heeft gelijk: de gemeente Arnhem moet hem gewoon zijn werk laten doen

  • Eens (16%)
  • Oneens (84%)
9395 stemmen

Relatie

Arkhouch bestrijdt echter dat hij salafist is.  Hij zegt jongeren juist te willen deradicaliseren. Uit berichten die de gemeente naar het moskeebestuur stuurde, ingezien door de Gelderlander,  blijkt dat als Arkhouch zou aanblijven, de gemeente het gebedshuis vanaf dat moment als salafistische organisatie zou zien en dat het de onderlinge relatie zou schaden. 

‘Machtsmisbruik’

Volledig scherm
Imam Youssef Arkhouch uit Utrecht, met op de voorgrond zijn advocaat Peter Schouten uit Breda. © Raphaël Drent

Volgens Arkhouch en zijn advocaat Peter Schouten is sprake van machtsmisbruik en politieke inmenging met religie door de burgemeester, gebaseerd op ‘fluistercultuur’ en geruchten. Marcouch blijft  er echter bij dat deze imam een salafist is. Hij zegt dat dit alleen maar is bevestigd na een gesprek tussen Arkhouch en iemand van de gemeente.  

Volgens Arnhem is er ook met veiligheidsdiensten over Arkhouch gesproken. ,,De politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigen dat hij salafistische opvattingen uitdraagt en salafistische doelen nastreeft.” Over Arkhouch ontstond eerder ook commotie in Amersfoort. De gemeente daar zou onderzoek doen naar de imam vanwege een eenmalig optreden. Navraag bij die gemeente leert dat er geen echt onderzoek is gedaan.  

Weet jij meer over dit nieuwsitem? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.