Vitor Almeida en partner uit Portugal sleepten zondag de hoofdprijs in de wacht van het allerlaatste World Living Statues Festival in Arnhem.
Volledig scherm
Vitor Almeida en partner uit Portugal sleepten zondag de hoofdprijs in de wacht van het allerlaatste World Living Statues Festival in Arnhem. © World Statues Festival

Onverstoorbare kus en chagrijn scoren de hoofdprijzen bij World Statues Festival

ARNHEM Vitor Almeida en partner uit Portugal sleepten zondag de hoofdprijs in de wacht van het allerlaatste World Living Statues Festival in Arnhem. ‘Uit het zelfde hout gesneden’ van het duo Monika de Ree en Amber Houtzager scoorde de beker als beste onder de amateurs. De act ‘De lachende landloper’ door Senna Hulsebos werd uitgeroepen tot de winnaar van de Kids 2019.

Het was afzien tijdens het evenement in het stadshart. 'Absolute die hards’  noemde de jury na afloop de 200 standbeelden die 134 ‘acts’  vertolkten in het barre weer. De regen viel met bakken uit de hemel.

Het zoenende paar zoekt even een beter plekje op in de kletsnatte binnenstad.
Volledig scherm
Het zoenende paar zoekt even een beter plekje op in de kletsnatte binnenstad. © Rolf Hensel

Eensgezind nat 

De organisatie zag het al aankomen en haalde in allerijl overal kraampjes vandaan met een dakje zodat iedere artiest elk gewenst moment kon schuilen. Veel kunstenaars voerden hun act niettemin in de open lucht uit. Soms met veel publiek, soms ook eenzaam en getroffen door kilte. Het bezoekersaantal was beduidend lager dan op festivaldagen in het verleden met volop zonneschijn. Straten waar bij zon in de loop van de middag geen doorkomen meer aan waren nu prima te belopen. De beelden moesten het vooral van de humor hebben. Of van het delen van een algeheel gevoelen onder de mensen die langs slenterden.

Krist Doo: prijswinnend chagrijnig.
Volledig scherm
Krist Doo: prijswinnend chagrijnig. © Rolf Hensel

Lachende Landloper

Misschien dat Krist Doo met zijn uitbeelding van een’chagrijnige vent’ daarom juist aan de haal ging met de Publieksprijs onder de Profs. Ook de buitenmens die elk weertype trotseert werd gelauwerd. Senna Hulsebosch ging er met de eerste prijs van de ‘kids’ vandoor als ‘Lachende Landloper’.

De 'Lachende Landloper.'
Volledig scherm
De 'Lachende Landloper.' © Bee Art/World Statues

Gebruik maken van een schuilplaats tegen de regen leidde tot een prachtig resultaat bij Elin de Koning als het havermelkmeisje, winnaar van de publieksprijs onder de jeugd.

‘Havermelkmeisje’ met Elin de Jong, winnaar van de publieksprijs.
Volledig scherm
‘Havermelkmeisje’ met Elin de Jong, winnaar van de publieksprijs. © Rolf Hensel

Felle kritiek op Arnhemse politiek

Monika van de Ree en Amber Houtzager vieren hun overwinning op het stadhuis in Arnhem
Volledig scherm
Monika van de Ree en Amber Houtzager vieren hun overwinning op het stadhuis in Arnhem © DG

Met gevoelens van weemoed werden zondag aan het eind van de middag de prijzen uitgereikt. Organisator Robin Hagen zet er een punt achter wat betreft Arnhem. ,,Bij ons blijft de deur open staan”, laat wethouder cultuur Hans de Vroome weten. Maar een World Statues WK kost wat hem betreft veel te veel geld. ,,Voor al die mensen moet je de reiskosten vergoeden. Maak je er Europees Kampioenschap van dan scheelt dat heel veel.”

Rob Hagen laat weten dat de gemeente het mes zette in de subsidie. ,,Nooit heb ik om meer geld gevraagd. Ik heb dit jaar zelfs minder.” Hij hekelt het Arnhemse stadsbestuur, de wethouder en ‘al die zwakke raadsleden'. 

‘Arnhem Loopt Lekker’: zo ging het vroeger

Yan van der Heijden, bedenker van het Nederlands kampioenschap Living Statues in Arnhem, weet nog hoe het in 1997 begon. ,,De gemeente wilde iets feestelijks doen bij de herinrichting van de binnenstad.” Het kampioenschap vormde in 1997 onderdeel van het evenement ‘Arnhem loopt lekker’. Het trok direct al 100.000 bezoekers, reden om er een jaarlijkse wedstrijd van te maken. Van der Heijden is ervan overtuigd dat er wel iets nieuws zal komen. ,.Een mooi initiatief van jonge mensen.”

Een voor het festival ongekend beeld: een eenzame sculptuur langs de Jansbeek
Volledig scherm
Een voor het festival ongekend beeld: een eenzame sculptuur langs de Jansbeek © Rolf Hensel

Enquête voor behoud van het festival

Strak in het pak, ook al loopt de schmink misschien wat uit:  World Statues 2019.
Volledig scherm
Strak in het pak, ook al loopt de schmink misschien wat uit: World Statues 2019. © Rolf Hensel

De politieke partij Arnhem Centraal is inmiddels een enquête gestart op Facebook waarin ze mensen oproepen om hun mening te geven over het verdwijnen van World Living Statues. De partij vindt het een drogreden dat het festival te duur is geworden voor de stad Arnhem en zoekt naar een uitweg.

 Mensen kunnen antwoorden aankruisen als ‘World Living Statues moet blijven, haal het geld maar ergens anders weg!’ of ‘World Living Statues moet blijven, kijk of er andere financieringsmogelijkheden zijn als de gemeente geen geld heeft’. Ook kan het antwoord ‘Het maakt mij niet uit’ aangevinkt worden. ‘Zolang er maar iets anders leuks en laagdrempelig voor in de plaats komt’. 

Zoals altijd weerklinkt gaat dat gepaard met een sneer naar de hogere dure kunst. Dit keer is Museum Arnhem de klos. Daar kan best wat minder geld naartoe, vinden ze bij Arnhem Centraal.

‘Topfestijn, ondanks koudste oktoberdag ooit’

Robin Hagen is ervan overtuigd dat ze iedereen voor het fesitval een topprestatie heeft afgeleverd. ,,Zondag was de koudste oktoberdag ooit. Met giga veel regen. Toch schat ik dat we toch nog 40.000 bezoekers naar Arnhem hebben gehaald. Wie doet ons dat na? Dus ik ben blij.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.