Ooit Vitesse-belofte Niels Tesselaar (26) heelt eigen wonden met docu over keiharde voetbalopleidingen: ‘Kinderen zijn geen producten’

Apeldoorner Niels Tesselaar (26) droomde als jeugdspeler van profvoetbalclub Vitesse vijf jaar lang van een grootse carrière in volle stadions. Toen hij toch niet goed genoeg bleek, belandde hij in een zware identiteitscrisis. Via de BNNVARA-documentaire Voetbaldroom gebruikt hij zijn littekens om de discussie over de keiharde wereld van de jeugdopleidingen op gang te brengen. ,,Wat mij overkwam is niet uniek.’’ 

3 reacties

 • Harm Hillevreugd

  3 maanden geleden
  Elk nadeel heeft ook zijn voordeel. Als jeugdspeler moet je weten dat een heel klein percentage de top bereikt. Je heb dan jarenlang een professionele voetbal opleiding gehad en heb daar als amateurvoetballer veel profijt van. De kans is dan veel groter dat je in de top van het amateurvoetbal terecht komt, dank zij de opleiding bij aan profclub. Je moet dan wel over karakter beschikken. Zo gaat het in iedere sport, De beste overleven en het grootste gedeelte valt af.
 • Eelco de Boer

  3 maanden geleden
  Typisch voorbeeld van ouders die geen realistisch beeld scheppen richting hun kindje. Als hun zoontje eenmaal gescout is, denken ze allemaal de nieuwe Messi in huis te hebben. De realiteit is echter dat de Vitesse jeugdopleiding van iedere jaargang een volledig team bevat. Als die allemaal zouden doorstromen zouden dat circa 16 nieuwe aanwinsten zijn voor de selectie, maar zoveel plek is er niet. Daarmee is de praktijk dat alleen de echte talenten doorstromen en de rest simpelweg afvalt.
 • Joris Goedbloed

  3 maanden geleden
  Prima intiatief, alhoewel iedereen weet hoe het werkt in de voetballerij. In ieder team is altijd iemand of zijn er meerdere spelers die de minste kwaliteiten hebben. Op hoog niveau word ook gekeken naar de nog mogelijke groei. Jaarlijks worden de besluiten genomen voor het volgende seizoen bij de jeugd. Tegenwoordig worden ook al op jonge leeftijd langere overeenkomsten gebruikt. Zint voor je eraan begint. De druiven kunnen heel erg zuur zijn...!
 1. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.