Volledig scherm
De vlag kan uit. Ook in het speciaal onderwijs. © ANP

Ook in het speciaal onderwijs in Arnhem gaat de vlag uit

ARNHEM - Niet alleen in het reguliere voortgezet onderwijs regent het geslaagden aan het eind van het schooljaar. Dat is ook het geval in het speciaal onderwijs, zo blijkt uit een rapportage van de Onderwijsspecialisten.

Deze organisatie noteert op haar scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) in Arnhem en omgeving  behoorlijke slagingspercentages. De scholen van de Onderwijsspecialisten geven les, op maat gesneden, aan kinderen die specifieke ondersteuning nodig hebben. Dat kan zijn omdat ze moeilijk leren, omdat ze een lichamelijke of meervoudige beperking hebben, omdat ze chronisch ziek zijn of omdat hun gedrag dat nodig maakt.

Klinkende cijfers

Tegen die achtergrond meldt directeur Edward Elenga van de vso Mariëndaal in de wijk Presikhaaf in Arnhem trots dat de school voor het derde jaar op rij een slagingspercentage van 100 procent heeft. Van de dertig leerlingen die voor een vmbo-diploma gingen, lukte dat slechts één pas na een herexamen. De andere leerlingen slaagden in één keer. Dat laatste geldt ook voor de veertien leerlingen die het havo-examen deden.

Ook het eveneens in Presikhaaf gevestigde Briant College, waar kinderen met gedragsproblemen worden onderwezen, overlegt klinkende cijfers: alle 22 vmbo-leerlingen slaagden, van wie 2 na een herexamen. In de havo onderbouw sloten alle acht kandidaten met een positief resultaat af, van wie één in tweede instantie. Daarnaast verdienden twee leerlingen van vmbo-kader nog deelcertificaten voor specifieke vakken.  

Herkansing

Op vso De Brouwerij bereidde een deel van de leerlingen zich afgelopen jaar op de examens voor in een vleugel van het Olympus College in Arnhem-Zuid en een ander deel op de hoofdlocatie in Oosterbeek.  Het gaat om tieners met psychiatrische en/of gedragsproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van een stoornis in het autismespectrum.  Als ze slagen, stromen ze door naar een werkplek of vervolgonderwijs.

In het vmbo werden 94 examens afgenomen en werden 79 deelcertificaten aan leerlingen uitgereikt. Alle acht leerlingen die op gingen voor een diploma en die naast het schriftelijk ook een mondeling examen moeten afleggen, slaagden in hun missie. Bij de havo werden 53 examens afgenomen en werden 41 certificaten gehaald. Van de vijf leerlingen die het diploma wilden behalen, slaagden er drie. Twee mogen nog op voor een herkansing.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.