Volledig scherm
De fosforpatronen die de 12-jarige magneetvissers in Arnhem-Zuid boven water haalden. © Politie Arnhem-Zuid

Oorlogsbuit magneetvissertjes in Arnhem ontbrandt spontaan

ARNHEM - Twee jonge magneetvissers uit Arnhem hebben zich afgelopen weekend moeten laten onderzoeken in een vergiftigingencentrum. Munitie die zij hadden opgevist uit een sloot in Arnhem-Zuid was spontaan tot ontbranding gekomen. Daarbij kwamen giftige dampen vrij.

De jongens, 12 jaar oud, hadden de kogels enkele weken geleden uit het water gehaald bij Sportpark De Pas in Rijkerswoerd. De munitie werd vervolgens op een tuinbank onder een afdak te drogen gelegd. Daar kwamen de patronen afgelopen weekend spontaan tot ontbranding, meldt de politie in Arnhem-Zuid.

Volledig scherm
Schade door spontane ontbranding van Duitse oorlogsmunitie. © Politie Arnhem-Zuid

Het bleek uiteindelijk te gaan om Duitse munitie uit de Tweede Wereldoorlog met een fosforkop, die door de EOD onschadelijk is gemaakt. Fosfor kan spontaan ontbranden als de stof in contact komt met zuurstof en is eigenlijk niet te blussen, aldus de politie. 

Bovendien komen bij onbranding giftige dampen vrij. Daarom moesten de jonge magneetvissers uit Arnhem-Zuid zich uit voorzorg laten onderzoeken. ‘Ze zijn met de schrik vrij te komen’, aldus een woordvoerder  van de politie.

Magneetvissers proberen met een sterke magneet aan een touw metalen voorwerpen uit sloten en plassen te halen. In Arnhem is dat verboden, juist vanwege het risico dat oorlogstuig boven water wordt gehaald.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Markink en GroenLinkser moeten Arnhemse bestuurscrisis oplossen

    Jan Markink en GroenLink­ser moeten Arnhemse bestuurs­cri­sis oplossen

    ARNHEM - Er wordt toch een poging gedaan de crisis in het Arnhemse college van burgemeester en wethouders op te lossen. Dat is de uitkomst van het debat dat de gemeenteraad van Arnhem woensdagmiddag en -avond heeft gevoerd over de bestuurscrisis. De raad nam met 19 tegen 20 stemmen een motie van de VVD aan waarin is vastgelegd dat Gelders gedeputeerde Jan Markink en een nader te bepalen GroenLinkser een eerste verkenning gaan uitvoeren tot een oplossing.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.