Op de Veluwe worden nog steeds bomen gekapt: ‘Dit kan gewoon niet’

videoEr verdwijnt steeds meer bos in ons land, om plaats te maken voor heide en andere natuur. Maar we hebben juist extra bomen nodig voor een beter klimaat. En dan gaan beheerders soms ook nog als een dolle tekeer in de bossen. Natuurorganisaties willen nu een verbod op grootschalige kap.

Bos is emotie en bos waar gekapt wordt, is veel emotie. Walter de Wit leunt boos tegen een stapel vers gezaagde dennenstammen midden in het Imbos, onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. ,,Dit kan gewoon niet.’’ Een strook van een meter of tien is over een lengte van zeker honderd meter kaalgekapt. Alleen een paar iele berken staan nog overeind. Het Imbos is sinds 1995 een bosreservaat. Dat betekent dat bomen en dieren met rust gelaten worden, legt De Wit (74) uit die zich nog altijd enorm betrokken voelt bij het Nationale Park. Hij was tot 2005 beheerder van dit gebied en ziet met lede ogen aan dat op verschillende plekken die rust wordt verstoord. ,,Natuurmomenten wordt op deze manier ongeloofwaardig.’’

Volgens Natuurmonumenten is de strook bedoeld om te voorkomen dat bij een grote natuurbrand het hele bos in vlammen opgaat. In samenspraak met de brandweer is op een paar plekken ingegrepen. ,,Maar zo'n brandgang heeft geen zin’’, weet De Wit. ,,Via de boomtoppen vliegt het vuur tientallen meters ver, over deze kale strook heen.’’ En zo zijn er veel meer ingrepen in het nationaal park die hem niet aanstaan, zoals speciale routes voor atb’ers tussen de bomen door. In zijn tijd was hij vooral bezig met beheer van het bos, niet zo zeer met ‘recreatie’ en ‘beleving’. Dat lijkt nu wel andersom, bromt De Wit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Eusebiuskerk zet zich schrap voor de drilboren: ‘Het lijkt wel oorlog hier’
  PREMIUM
  VIDEO

  Eusebius­kerk zet zich schrap voor de drilboren: ‘Het lijkt wel oorlog hier’

  ARNHEM - De Eusebiuskerk van Arnhem is dezer dagen het strijdtoneel van drilboren. ,,Het lijkt wel oorlog hier”, lachen de mensen die de grootscheepse restauratie van de kerk in gang hebben gezet vol ontzag. Het eerste gat voor de toekomstige ingang aan de zuidzijde op de Markt is al uitgehakt. Volgende week volgt de tweede gat voor de nieuwe ingang aan de noordzijde, tegenover restaurant Arnhems Meisje.
 2. ‘Marcel van Roosmalen is meer humorist dan journalist en juist daarom lees ik hem graag’
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘Marcel van Roosmalen is meer humorist dan journalist en juist daarom lees ik hem graag’

  Tegenwoordig wordt er veel gevochten. Niet op straat, maar op social media. Niet met de vuisten, maar met woorden en emoticons. Gestreden wordt er tegen de beeldvorming. Friezen zijn geen racisten, Forummers geen nazi’s, islamieten geen terroristen, homo’s geen vrouwen in mannenlijven. ,,Mensen moeten stoppen mij in een hokje te stoppen”, hoorde ik iemand hokjesstoppers in een hokje stoppen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.