Volledig scherm
© Thinkstock

Op zoek naar ogen en oren in de wijk

ARNHEM/VELP - Wat doe je als je tijdens het uitlaten van de hond een auto met een onbekende man in de straat ziet die zich verdacht gedraagt? Elke buurtbewoner komt wel eens een verdachte situatie in zijn wijk tegen. Maar het valt niet mee om daar adequaat op te reageren. Voor Arnhemmers uit Rijkerswoerd en Rhedenaren is er binnenkort de workshop 'Alert in de wijk'.

Om een situatie als verdacht te kunnen beoordelen, moeten de inwoners van Rijkerswoerd eerst weten wat normaal is in de buurt. "Dat is voor elke wijk anders. Laatst liep een man foto's van huizen te maken in de wijk. Dat is misschien normaal in de binnenstad, maar niet in Rijkerswoerd", zegt De Klerk. De 'fotograaf' vertelde dat hij foto's maakte voor zijn vriendin omdat zij interesse had in de wijk te gaan wonen. De Klerk: "Dat is natuurlijk een vreemd verhaal. Want je kunt ook op Funda of Google Streetview kijken."

De eerste workshop in Rijkerswoerd wordt in maart gegeven. Valantijn Rippens geeft de workshop. Hij heeft zijn kennis opgedaan bij de Nederlandse Politieacademie, bij de USA Secret Service en in Israël.

'Spottersopleiding'
Tegen die tijd hebben de inwoners van de gemeente Rheden de zogeheten 'spottersopleiding', verzorgd door diezelfde veiligheidsdeskundige Valentijn Rippens, al gehad. Begin februari staat in Velp de eerste training gepland.

Om aan te geven dat de workshop geen overbodige luxe is, meldt de politie dat in 2015 in Rheden 184 keer is ingebroken in een woning. Afgelopen jaar was dat 207 keer. Vooral in de laatste maanden van het jaar waren inbrekers actief.

WhatsApp-groepen
In Rheden bestaan al twintig WhatsApp-groepen. Deelnemers van deze berichten waarschuwen elkaar via de berichtendienst WhatssApp. Ook zijn er tien buurten die elkaar via e-mail op de hoogte houden.

De politie heeft in Rheden ook nog de hulp van hardlopers ingeroepen om alert te zijn op verdachte situaties. De atleten die meedoen aan het project zijn herkenbaar aan gele hesjes met het opschrift 'Waakzaam en Fit'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.