Eind vorige maand had een controle op Vakantiepark Arnhem plaats door politie en gemeente. Toen werd vastgesteld dat er 240 mensen permanent wonen. Daar mag van de gemeenteraad vanaf nu niemand meer bij.
Volledig scherm
Eind vorige maand had een controle op Vakantiepark Arnhem plaats door politie en gemeente. Toen werd vastgesteld dat er 240 mensen permanent wonen. Daar mag van de gemeenteraad vanaf nu niemand meer bij. © Rolf Hensel

Opdracht aan wethouder: geen nieuwe permanente bewoners meer op vakantiepark Arnhem

ARNHEM - Het gemeentebestuur van Arnhem moet er voor zorgen dat er geen nieuwe mensen meer gaan wonen op Vakantiepark Arnhem. Ook asielzoekers en nieuwe arbeidsmigranten moeten niet meer worden toegelaten.

Die opdracht is wethouder Ronald Paping woensdagavond verstrekt door de gemeenteraad. Die nam bij de behandeling van de gemeentebegroting een drietal moties aan van de SP, waarin op deze maatregelen wordt aangedrongen.

Permanente bewoning

Quote

We hebben één keer gepraat

Ronald Paping, Wethouder gemeente Arnhem

De gemeente tracht al langer greep te krijgen op de camping van de Oostappen Groep in Schaarsbergen, waar sprake is van formeel niet toegestane permanente bewoning onder soms erbarmelijke omstandigheden. De camping kwam regelmatig negatief in het nieuws met prostitutie, bedreigingen, geweld en drugsproblemen.

Eind vorige maand ging de gemeente nog met de politie en de belastingdienst het park op voor een controle. Toen werd geconstateerd dat er zo’n 240 mensen vast wonen. Paping wil binnen enkele maanden laten horen hoe hij de situatie denkt aan te pakken. In een van de moties wordt nog eens benadrukt dat er een ‘fatsoenlijk’ woonalternatief moet worden gevonden voor de huidige permanente bewoners.

Asielopvang 

In de tussentijd moet Paping zorgen dat er geen nieuwkomers meer bij komen. Volgens de wethouder is de gemeente zelf al gestopt om in hoge woningnood verkerende mensen voor een tijdelijk verblijf naar de camping te verwijzen. Berichten van eigenaar Peter Gillis dat de gemeente en Oostappen in overleg zijn, spreekt hij tegen. ,,We hebben één keer gepraat, maar daar bleef het bij.” Volgens fractieleider Gerrie Elfrink van de SP kan Paping de eigenaar opnieuw zeggen waar het op staat. ,,Daarna kan de gemeente controleren en zonodig ingrijpen.”

Onderdeel van de opdracht is ook dat de wethouder zorgt dat geen nieuwe arbeidsmigranten worden gehuisvest op de camping, zoals uit Oost-Europa. Die worden volgens de SP met vier à zes man in inferieure chaletjes gestopt en moeten daar 400 euro in de maand voor betalen. 

Ook mag de camping niet worden ingezet als opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeente wil daar sowieso niet aan meewerken omdat Arnhem de afgelopen jaren al meer dan zijn aandeel in asielopvang heeft geleverd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.