Volledig scherm
De Melkfabriek in Arnhem. © Harry van der Ploeg

Open Monumentendag: naar de bunker, de melkfabriek, de kerk of het kasteel

ARNHEM - In het kader van Open Monumentendag zijn komend weekeinde diverse monumenten in Arnhem en omgeving voor publiek geopend. We zetten er een paar op een rijtje.

Bunker NCO

De PTT legde gedurende de Koude Oorlog bunkers aan voor het in stand houden van de telecommunicatie. Een daarvan is de ondergrondse KPN-bunker van het telefoondistrict Arnhem. Deze bunker is normaal gesproken niet toegankelijk.

Zaterdag, 12.00 tot 16.00 uur. Aanmelden via openmonumentendagarnhem@gmail.com.

Cobercofabriek

In 1921 vestigde de Coöperatieve Arnhemse Melkinrichting en Zuivelfabriek (later Coberco) zich aan de Westervoortsedijk. Het Cobercogebouw werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. De locatie wordt momenteel door BOEi getransformeerd.

Zondag, 11.00 tot 17.00 uur. Westervoortsedijk 124, Arnhem.

Huis der Provincie

Het onlangs gerenoveerde Huis der Provincie, dat omgedoopt is tot Gelders Huis, werd in 2007 benoemd tot Rijksmonument en in 2018 uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van Nederland. Het provinciehuis organiseert rondleidingen in het kader van het thema ‘In Europa’.

Zaterdag, 10.30 tot 18.00 uur. Markt 11, Arnhem. 

Virtuele Reis door de Europese Architectuurgeschiedenis

In het kader van het thema van de Open Monumentendagen, 'In Europa', presenteert Gerrit van Middelkoop in De Dingenfabriek een kleine reis door de Europese architectuurgeschiedenis in Velp en omgeving. 

Zondag, 11.00 tot 17.00 uur. Bergweg 24A, Velp.

Kerkgebouw De Steeg

De voormalige Rooms-Katholieke Kerk in de Steeg is gebouwd in 1927 en ontworpen door Jan Stuyt. Ook de voormalige pastorie De Boecop en de pastoorskamer met originele inrichting zijn te bezichtigen.

Zaterdag en zondag, 10.00 tot 17.00 uur. Hoofdstraat 15, De Steeg.

Kasteel Middachten

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september zijn tuin, koetshuis en kasteel Middachten te bezoeken tegen gereduceerd tarief. In de Oranjerie is een foto-expositie met als thema 'reizen'. 

Zondag, 10.30 tot 16.30 uur. Kasteel en koetshuis: 12.00 tot 16.00 uur. Rondleiding tuin: 13.00 uur. Landgoed Middachten 3, De Steeg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.