Volledig scherm
Wieneke de Waard. archiefoto Jan Wamelink

Opinie burger doet ertoe

ARNHEM - De inzet van de honderden Arnhemse burgers die de afgelopen twee jaar hebben meegepraat over de toekomst van Stadsblokken en Meinerswijk is niet voor niets geweest. Maandagavond ging de gemeenteraad akkoord met de uitkomsten van dat open planproces. De stemverhouding was uiteindelijk dertig voor en acht tegen.

Lea Manders van Zuid Centraal ontbrak. De tegenstemmers – VVD, ChristenUnie en Pro Arnhem – waren vooral tegen omdat het resultaat van het participatieproces bouwen in Meinerswijk niet uitsluit.

Precies dat punt was andermaal onderwerp van een lange en felle schermutseling met GroenLinks. Pro Arnhem diende voor de derde keer een motie in met de titel 'Handen af van Meinerswijk', ditmaal met steun van de VVD-fractie.

De partij wil ermee bereiken dat in ieder geval Meinerswijk groen blijft. Op Stadsblokken zijn dan mogelijkheden tot beperkte bebouwing in bijvoorbeeld de recreatieve sector. Maar driemaal was geen scheepsrecht voor Pro Arnhem-leider Martin van Meurs.

De motie haalde het andermaal niet. De zo vurig gewenste steun van GroenLinks, dat liefst zowel Stadsblokken als Meinerswijk groen en blauw wil laten, bleef voor de derde keer uit. De partij had het verschil kunnen maken.

De fel bekritiseerde fractieleider Wieneke de Waard schaarde zich achter de uitkomsten van het open planproces, ook al realiseerde ze zich dat ze daarmee haar doel niet zou bereiken: "Ik kan het gebied niet helemaal groen houden", gaf ze toe.

Juist GroenLinks lag onder vuur omdat de partij met de leus 'niet bouwen in Stadsblokken en Meinerswijk' de laatste verkiezingen in ging. Een kans om in ieder geval het laatste gebied groen te houden, liet de partij lopen ten faveure van het participatieproces.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.