Boekhandel Het Colofon in Arnhem.
Volledig scherm
Boekhandel Het Colofon in Arnhem. © MarinaPopova

Oprichting van coöperatie moet boekhandel Het Colofon redden: ‘Anders lukt het niet’

ARNHEM - Boekhandelaar Walter Jansen wil het eigendom van zijn Arnhemse boekhandel Het Colofon uit handen geven aan een coöperatie van lezers. ,,Wij zoeken mensen die het belangrijk vinden dat de winkel blijft bestaan. Zonder hen lukt het niet, nu er een recessie aankomt."

Concreet is het de bedoeling dat vijfhonderd mensen elk duizend euro inleggen om de zaak overeind te houden. 

Zij worden daarmee mede-eigenaar van het bedrijf. Van crowdfunding is geen sprake, want de deelnemers krijgen hun guld niet terug, al zullen zij op termijn wel delen in de winst van de zaak. Wie geen duizend euro kan missen, maar wel wil bijdragen, kan geld doneren aan een steunfonds. Walter Jansen zal geen eigenaar meer zijn, maar directeur. 

Het is erop of eronder

Jansen zegt dat het voor zijn Arnhemse zaak in deze coronaperiode erop of eronder is. De maandelijkse huur bedraagt tienduizend euro, schuldeisers verlangen hun geld en ook de inleggers van een oude crowdfunding moeten worden afbetaald. 

Voor het voortbestaan van zijn Velpse boekhandel Jansen & De Feijter heeft Jansen geen vrees. Deze zaak zit in een eigen pand, heeft veel goodwill in het dorp en draait zelfs tijdens de coronacrisis aardig. 

Beide winkels zijn nog toegankelijk door middel van een veiligheidssluis. Het personeel is nog aanwezig, fietskoeriers brengen dein de zaak of telefonisch bestelde boeken thuis. Wie verder weg woont, krijgt ze per post. 

,,Het is essentieel dat we niet dichtgaan, want dan raken we het contact met de klanten kwijt en met elkaar”, zegt Jansen. ,,Anders dan veel bedrijven maken maken welbewust geen reclame voor onze website.”

Quote

Wij zoeken mensen die het belangrijk vinden dat de winkel blijft bestaan. Zonder hen lukt het niet, nu er een recessie aankomt.

Walter Jansen

Jansen wil een eerlijker economie

De boekhandelaar heeft het plan voor een coöperatie al langer. ,,Ik voel me op en top zakenman, maar wil naar een eerlijker economie. Ik heb een hekel aan het eenzijdig op winst gerichte zakendoen.”

,,Ik streef naar een symbiose tussen profit en non-profit. Zolang er niet meer financiële ruimte is, hoef ik zelf niet meer dan een minimumloon.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.