Volledig scherm
De demonstratie. © Timo Bouman/Persbureau Heitink

Opstootje tijdens demonstratie tegen Paasbergflat in Arnhem

ARNHEM - De politie moest maandagavond één keer kort ingrijpen tijdens de demonstratie van bewoners van de Geitenkamp tegen de komst van 40 zorgmijders in de Paasbergflat. In totaal kwamen er 100 demonstranten opdagen.

Twee bewoonsters van de Geitenkamp stoorden zich vooral aan de banden met daarop de tekst ‘ordedienst’ om de bovenarm van enkele demonstranten. De vrouwen zijn voorstander van de komst van zorgmijders in de Paasbergflat en wilden de confrontatie aangaan met de tegenstanders.

Gemoederen verhit

Terwijl organisator Constant Kusters van de legale demonstratie zich druk maakte over de afwezigheid van plaatselijke politici raakten achter zijn rug de gemoederen verhit. 

Uiteindelijk vernielden één van de vrouwen de Nederlandse vlag van de voorman van de rechts-extremistische NVU. De politie met vier agenten aanwezig smoorde het opstootje in de kiem. 

Eén flat

De demonstranten vinden dat een volkswijk als de Geitenkamp met veel sociale problemen niet nog eens belast kan worden met zoveel ex-tbs’ers en ex-gedetineerden. ,,We hebben niets tegen deze mensen, maar wel als het er zoveel zijn in één flat tegenover de basisschool", zei Kusters door zijn megafoon.

Quote

Deze mensen hebben ook recht op een woning. Dat geluid wilden we laten horen

Voorstander van de komst van zorgmijders

De twee vrouwen hoorden het van een afstandje aan. Zij krijgen van de politie te horen dat ze zich niet meer mochten laten zien, omdat zij anders aangehouden zouden worden. ,,Deze mensen hebben ook recht op een woning. Dat geluid wilden we laten horen", zei een van de vrouwen. 

Kusters haalde zijn schouders op: ,,Ik ga aangifte doen van vernieling van mijn vlag en voor de rest zoeken die twee het maar uit.”

Volledig scherm
Constant Kusters staat de pers te woord. © Erik van 't Hullenaar
Volledig scherm
Demonstranten komen samen voor de Paasbergflat. © DG

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.