Oud-Vitessespeler Majoor werd misbruikt maar geeft nu een positieve draai aan zijn verleden

videoWEHL/ARNHEM - Renald Majoor (36) uit Wehl wordt de eerste ambassadeur voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. De oud-jeugdspeler van Vitesse, zelf slachtoffer van misbruik, heeft daarover deze week een verdrag getekend met sportkoepel NOC*NSF. 

Belangrijkste doel voor Majoor is sportclubs bewust maken van seksuele intimidatie en misbruik. En deze organisaties er toe zetten zo open mogelijk met dit onderwerp om te gaan. ,,Daardoor kan een club mogelijk eerder ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Het slechtste wat je kunt doen is een zaak in de doofpot stoppen.’’

Inspirerend

Sportkoepel NOC*NSF roemt Majoor om zijn manier waarop hij seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport bespreekbaar maakt. ,,Wij willen zijn inspirerende kracht gebruiken om dat probleem stevig aan te pakken en slachtoffers aansporen hun verhaal te doen’’, zegt Geert Slot van de sportkoepel. ,,Wij verwachten dat hij die boodschap levend houdt en dat hij vanuit zijn positie een kritische volger blijft van hoe wij dit onderwerp aanpakken.’’

Opzien

Volledig scherm
Renald Majoor op het trainingsveld DZC''68. © Jan Ruland van den Brink

Majoor baarde mei vorig jaar veel opzien door in de media openlijk te vertellen dat hij op zijn twaalfde bij Vitesse is misbruikt door een elftalbegeleider. Mede ook door de mondiale #metoo-beweging, waarin vooraanstaande vrouwen vertelden over seksuele intimidatie, staat dit onderwerp volop in de  belangstelling. 

Majoor vindt het ‘heel eervol’ dat hij voor deze functie is gevraagd. ,,Het is ook erkenning voor mij. Ik heb destijds mijn nek uitgestoken door mijn verhaal in de media te vertellen. Je weet nooit van te voren hoe daar op gereageerd wordt. De aanleiding is niet leuk, maar ik probeer er een positieve draai aan te geven.’’

Commissie De Vries

Het is een jaar geleden dat de commissie-De Vries, die onderzoek deed naar dit onderwerp, in haar eindrapport vaststelde dat een op de acht kinderen in de sport te maken heeft met seksuele intimidatie en misbruik. Het ambassadeurschap van Majoor is een uitvloeisel van de aanbevelingen die de commissie heeft gedaan om het aantal slachtoffers in de sport omlaag te brengen.

Onafhankelijk

Majoor komt niet in dienst van NOC*NSF, hij blijft onafhankelijk als ambassadeur.  ,,Ik wil een luis in de pels kunnen blijven.’’ Bij zijn stichting De Stilte Verbroken hebben zich tot nog toe veertien lotgenoten gemeld die hierover nog nooit met buitenstaanders hadden gesproken.

Volledig scherm
Renald Majoor op het trainingsveld DZC''68. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.