Oude beuken Schelmseweg wijken voor nieuwe

VIDEOARNHEM - De klassieke rij bomen langs de Schelmseweg in Arnhem, tussen de Amsterdamseweg en de Bakenbergseweg, wordt flink uitgedund en vernieuwd. Bijna alle 150 jaar oude beuken - ongeveer 300 - gaan om. Er komen 600 jonge beukenboompjes voor terug.

Dat is de consequentie van een vervangingsoperatie die de eigenaren van de bomen, Geldersch Landschap & Kasteelen en de gemeente Arnhem, gaan uitvoeren. In het najaar worden de bomen gekapt, direct aansluitend vindt de herplant plaats.

Boomdeskundige

Onafhankelijk onderzoek van boomdeskundige Aernout Theunissen van bureau Boomontzorging.com heeft aangetoond dat een deel van de bomen in slechte staat verkeert. Dat was twee jaar geleden al reden om 43 beuken te vellen. 

Volgens projectleider Gerrit Pleijter van Geldersch Landschap is met name de verkeersveiligheid in het geding. ,,Ik krijg een knoop in mijn buik als ik er aan denk dat die prachtige beuken om moeten. Maar je wilt als eigenaar van de bomen niet op je geweten hebben dat er één op het fietspad of de weg belandt.’’ Er is al enkele keren een boom omgevallen, maar net niet met fatale gevolgen.

Jonge beuken

Een paar plukjes bomen die nog goed genoeg zijn, blijven staan. Aan beide zijden van de weg wordt een dubbele rij jonge beuken teruggeplant. Daarmee moet het beeld van de bomenlaan zoals generaties Arnhemmers dat kennen, mettertijd ook zichtbaar zijn voor komende generaties. 

Omwonenden en belangstellenden kunnen hun licht over het plan opsteken op een informatiebijeenkomst die Geldersch Landschap & Kasteelen en de gemeente Arnhem beleggen. Die is op dinsdag 27 juni om 18.30 uur in restaurant Trix.  

Volledig scherm
Boomonderzoeker Aernout Theunissen bij een van de beuken langs de Schelmseweg, die op de nominatie staan om te worden gekapt. © DG

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.