Volledig scherm
PREMIUM
Frits van Mierle zamelt al heel lang papier voor alle Arnhemmers in, maar moet sinds enkele maanden geld toeleggen. China neemt plotseling geen oud papier meer aan. © Rolf Hensel

Oudpapier is een kostenpost: verenigingen verliezen inkomstenbron

ARNHEM - Oudpapier gaat ons geld kosten. De inzameling van papier en karton was jarenlang een bron van inkomsten voor verenigingen, gemeenten en bedrijven. De prijs dreigt echter zo ver door de bodem te zakken, dat er geld toegelegd moet worden om van ons oudpapier af te komen.

Oudpapier is amper nog iets waard, omdat Europa kampt met een papier­overschot van 8 miljoen ton. Dat overschot is ontstaan doordat China gestopt is met het inkopen van oudpapier uit Europa.

China recyclede papier en plastic uit ons gebied, maar vindt de materialen uit Europa nu te vervuild. Na bijna twintig jaar de grootste inkoper te zijn geweest van papier en plastic uit Europa heeft China inmiddels voldoende eigen papier en karton om te verwerken in de centrales.

Poll

Gemeenten moeten geld vrijmaken zodat het apart inzamelen van oudpapier blijft bestaan

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
4393 stemmen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.