Vitesse-Excelsior,  8 maart 1959, Theo Slijkhuis scoort. Vitesse won deze wedstrijd op Nieuw Monnikenhuize met 3-0.
Volledig scherm
Vitesse-Excelsior, 8 maart 1959, Theo Slijkhuis scoort. Vitesse won deze wedstrijd op Nieuw Monnikenhuize met 3-0. © J. de Kreuk

Overleden Theo Slijkhuis (81) scoorde voor Vitesse, NEC én VV Rheden

necrologieARNHEM - Theo Slijkhuis, oud-speler van onder andere Vitesse en NEC, is afgelopen zaterdag op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem overleden.

Slijkhuis debuteerde, in het seizoen 1955/1956, op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van Vitesse. De Arnhemse club speelde toen in de eerste divisie. Slijkhuis was afkomstig uit de eigen jeugdopleiding.

In juli 1960 werd hij voor het destijds astronomische bedrag van 20.000 gulden getransfereerd naar NEC. Slijkhuis was op 29 juni 1960 opgevallen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Vitesse en NEC, in het kader van de Sportweek Nijmegen-Arnhem. 

Dertig goals voor NEC

Bij Vitesse speelde Slijkhuis al die jaren als amateur. Bij NEC werd hij semipof. Daarmee was zijn carrière in het Nederlands amateurelftal, waarvoor hij vele interlands speelde, voorbij. Slijkhuis was wel uiterst succesvol in Nijmeegse dienst. In twee seizoenen in de tweede divisie scoorde hij als ‘rechtsbinnen’ liefst dertig keer. 

Elftalfoto van Vitesse uit het seizoen 1956/1957. Staand vanaf links: trainer Joseph 'Pepi' Gruber, Dik Herberts, Jan van der Wolf, Toon Huiberts, Piet Beekman, Piet van Es, Jan Schatorjé, Arend Loos, Ad van Lent en verzorger J.H. van Hensbergen. Gehurkt vanaf links: Jan van Voorst, Wim Pothoven, Rinus l'Amie, Henka Horsten, Theo Slijkhuis en Joop ten Klooster.
Volledig scherm
Elftalfoto van Vitesse uit het seizoen 1956/1957. Staand vanaf links: trainer Joseph 'Pepi' Gruber, Dik Herberts, Jan van der Wolf, Toon Huiberts, Piet Beekman, Piet van Es, Jan Schatorjé, Arend Loos, Ad van Lent en verzorger J.H. van Hensbergen. Gehurkt vanaf links: Jan van Voorst, Wim Pothoven, Rinus l'Amie, Henka Horsten, Theo Slijkhuis en Joop ten Klooster. © Archief Vitesse/Ferry Reurink

Na zijn Nijmeegse avontuur keerde hij voor één seizoen terug bij Vitesse om vervolgens zijn sportieve loopbaan af te bouwen bij de topamateurclubs AGOVV en VV Rheden. Met Rheden werd hij in 1967 en 1968 kampioen van de 1e klasse D, destijds het hoogste amateurniveau. 

Overvliegen vanaf het Gardameer

Slijkhuis was de topscorer van de ploeg en om die reden een onmisbare speler. Hij was zelfs zo belangrijk dat Rheden hem in juni 1968 voor twee sleutelwedstrijden liet overvliegen vanaf zijn vakantieadres aan het Gardameer in Italië. De vluchten van Milaan naar Amsterdam en vice versa werden door de voetbalclub bekostigd.

Theo Slijkhuis was na zijn actieve carrière trainer van diverse amateurclubs. Hij werkte bij de toenmalige Postbank.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.