Volledig scherm
Restaurant Sumo aan het Jansplein in Arnhem. © DG

Overname Sumo Arnhem in anderhalf uur rond via crowdfunding

ARNHEM - Vier ondernemers met een Chinese achtergrond nemen sushi- en grillrestaurant Sumo aan het Jansplein in Arnhem over. 

Dat kan omdat ze deze week binnen anderhalf uur via crowdfunding het voor de overname benodigde geld binnen haalden.  

Michael Hu, Celine Chen, Feilong Liu en Wenhe Lin hadden zes ton nodig om eigenaren van de zaak te worden. Ze brengen zelf 215.000 euro in. De resterende 385.000 euro is opgebracht door circa driehonderd mensen die geld inlegden via een campagne van Horeca Crowdfunding Nederland.

Record

Dat project Sumo via het crowdfundingsplatform voor de horeca in slechts anderhalf uur rond was, is volgens oprichter Mark Tamsma een record. De driehonderd mensen die er op inschreven, legden bedragen tussen de 250 en 8.000 euro in. Dat geld lenen zij feitelijk uit voor de duur van 36 maanden en ze krijgen het na die tijd met 8 procent rente terug. 

De horecacrowdfunding begon enige jaren na de bancaire crisis, toen het voor ondernemers moeilijker was om hun zaken gefinancierd te krijgen. Volgens Tamsma is het nu een kanaal dat naast de banken kan bestaan, ook al omdat particulieren mogelijkheden zoeken om meer rendement uit hun spaargeld te halen.  

Arnhem

Via Horeca Crowdfunding Nederland is de afgelopen vier jaar 16 miljoen euro gestoken in meer dan honderd horecazaken. Ook in Arnhem werden meerdere projecten gefinancierd, zoals Café Arnhem en Aspen Valley. Gezamenlijk werd voor deze projecten volgens de organisatie 775.000 euro opgehaald bij het publiek.

Sumo telt landelijk 22 vestigingen verdeeld over 16 steden.  De ondernemers die de Arnhemse locatie overnemen, willen de gastvrijheid naar een nog hoger plan brengen. De omzet voor volgend jaar is volgens de informatie van Horeca Crowdfunding Nederland begroot op bijna 2,8 miljoen euro. In 2021 zal deze naar verwachting met anderhalve ton zijn gegroeid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.