Park Open

columnHet begon traditie te worden: mijn vriendin die haar verjaardag vierde op Park Open, het gratis zondagmiddagfestival op de Ronde Weide in stadspark Sonsbeek. Wie had er livemuziek op haar verjaardag? Mijn vriendin! Wie kon de loodzware koelbox vol drank, bult op, meeslepen? Ik!

Volledig scherm
Remco Kock. © DG

Nu vermoordde die koelbox vol eigen drank niet alleen mijn rug, maar ook Park Open. De omzet van de bar was vorige zomer zo laag dat het zondagmiddagfestival aan Arnhemse zuinigheid ten onder ging, onthulde De Gelderlander in maart. Op De Gelderlander-website ontstond een debat tussen reagerende lezers, die twee schuldigen aanwezen voor het einde van Park Open.

Schuldige één: de gemeente. Die stak alle cultuurpoen in het filmhuis en het concertgebouw. Schande dat een evenement voor de gewone Ernummer slachtoffer werd van het sponsoren van dure hobby’s van 'elitaire en arrogante figuren', zoals ene Ben het omschreef. Toenmalig wethouder Gerrie Elfrink kreeg de zwarte piet: als omgekeerde Robin Hood beroofde de SP'er gewone Arnhemmers en schonk de buit aan 'elitaire, arrogante figuren'.

Schuldige twee: koelboxmensen. 'Theet' schreef: ,,Families met koelboxen die niks uitgeven, maar wel eerste rang gaan zitten.” Want: (eigen) blikken kunnen doden, blijkbaar. Omdat mijn vriendin en ik met de koelbox hadden gesleept en fan waren van het filmhuis, waren wij dus 'elitaire en arrogante koelboxmensen' en schuldig aan de verdwijning van Park Open.

Waarschuwing

Quote

Waarom die Steile Tuin de Steile Tuin heet, weet ik als koelboxdra­ger inmiddels ook

Remco Kock

Ternauwernood werd het evenement gered. Deels, want er waren deze zomer drie edities (in plaats van iedere zondag in de zomer, zoals in voorgaande jaren). Afgelopen zondag, toen mijn vriendin haar verjaardag vierde, was alweer de laatste Park Open van deze zomer.

Mijn vriendin wilde haar verjaardag weer op Park Open vieren, maar twijfelde over de koelbox: wel/niet. Omdat wij niet rijk zijn en er een paar stevige drinkers kwamen, koos mijn vriendin voor de middenweg. De eerste rondjes uit de koelbox, daarna een paar rondjes drank met munten aan de bar.

Vlak voor Park Open ontvingen we via-via een waarschuwing: eigen drank werd niet getolereerd! Bij de vorige editie liepen er controleurs over de Ronde Weide. Tip bij de waarschuwing: haal een rondje bij de bar en gebruik daarna de plasticglazen om stiekem het koelboxbier over te schenken zodat het lijkt alsof…

Voor de goede zaak

Omdat mijn vriendin voor de waarschuwing de boodschappen al had ingekocht en geen zin in gedoe had, verplaatste ze haar feestje naar de keurig gesproeide Steile Tuin, ook in Sonsbeek. Waarom die Steile Tuin de Steile Tuin heet, weet ik als koelboxdrager inmiddels ook. Geen muziek dit jaar op de verjaardag van m’n vriendin: het leverde goede gesprekken op.

Mijn vader ontvluchtte met mijn broertje de goede gesprekken (op kleedjes kwebbelende vrouwen) om toch een vleugje Park Open mee te pikken. Terug in de Steile Tuin meldde pa dat hij veel bierblikken had gezien. Toch hoefde Park Open zich geen zorgen te maken. In een halfuur tijd hadden ze drie biertjes de man aan de bar gedronken. Voor de goede zaak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.