Volledig scherm
Paul Wijtvliet op zijn eigen bank in park Sonsbeek in Arnhem. Foto: Rolf Hensel. © Rolf Hensel

Paul Wijtvliet organiseerde SonsbeekTheaterAvenue in Arnhem altijd met liefde voor het park

ARNHEM - Met een timmermansoog zorgde hij er altijd voor dat de haringen van de kleine theatertenten in park Sonsbeek in Arnhem op de juiste plek in de grond werden geslagen. ,,Dat luistert nauw. Tien centimeter te veel naar links of rechts en je hebt de dood van een boom op je geweten", zegt Paul Wijtvliet, die 20 jaar geleden begon met het organiseren van de SonsbeekTheaterAvenue.

Hij organiseerde de Avenue 'met liefde voor het park'. Onder zijn toeziend oog werden er tientallen tenten opgebouwd waarin kleine voorstellingen werden gegeven. Hij begon met tien. De laatste jaren staan er circa 50. ,,Als een politieagent stuurde Paul de auto's weg als de artiesten hun spullen hadden uitgeladen. Auto's mochten niet te zien zijn", aldus Pauls echtgenote aan.

Volkspark 

Twintig jaar geleden kreeg de organisator van voorstellingen in de Spiegeltent het verzoek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van park Sonsbeek een cultureel evenement te organiseren. Het moest bewijzen dat Sonsbeek een volkspark was.

,,Ik mag wel zeggen dat ik daar in ben geslaagd. Al snel organiseerde ik andere evenementen als Dansen in de Steile Tuin en Klassiek bij de Watermolen. Steeds meer mensen wisten het park te vinden."

Bezoeker

Maar zijn kindje was en is de SonsbeekTheaterAvenue. Voor het eerst dit jaar gaat Wijtvliet als bezoeker genieten van de voorstellingen. De organisatie laat hij over aan Robin Hagen en Karin ter Wisse. ,,De Avenue is in vertrouwde handen."

Volgens Wijtvliet heeft Hagen er enkele jaren geleden ook voor gezorgd dat het festival kon blijven bestaan. ,,Hij heeft de catering beter geregeld en andere maatregelen getroffen waardoor de SonsbeekTheaterAvenue weer rendabel werd. Dat was niet mijn ding. Laat mij de artiesten maar regelen en zorgen dat alles op de goede plaats komt te staan."

Vijf euro

Maar Wijtvliet was ook streng voor de artiesten. ,,Een voorstelling mag niet langer duren dan een half uur. En de entree bedraagt maximaal vijf euro. Bij mij krijg je vier totaal verschillende voorstellingen voor 20 euro en dat is vaak nog goedkoper dan één voorstelling in een Schouwburg. De SonsbeekTheaterAvenue moet een leuk en betaalbaar feestje zijn."

De 20e editie begint donderdag 9 augustus onder het motto: 'Heel veel theater'. Ze duurt tot en met zondag 12 augustus. Bekende conferenciers, acteurs en zangers als Vincent Bijlo, Frank Groothof, Jan Rot, Nabil en Reijn en Goed komen naar park Sonsbeek om in een tent een intieme voorstelling te verzorgen. Ook zijn LOS muziektheater en Toneelgroep Oostpool van de partij. 

Circus

Daarnaast komen er tientallen artiesten die minder bekend zijn bij het grote publiek om op het gebied van literatuur, cabaret, circus en muziek hun bezoekers te plezieren. 

Het vierdaagse festival voor groot en klein staat bekend om vele tientallen verrassende acts die op meer dan 50 verschillende plekken in het park worden opgevoerd. Er zijn in totaal meer dan 100 optredens. Ook zijn er locaties waar meer publiek gezamenlijk van een voorstelling kan genieten. Voor de inwendige mens zijn er foodtrucks. De voorstellingen beginnen om 14.00 uur en duren tot 24.00 uur. Alleen zondag 12 augustus wordt het festival gehouden van 12.00 tot 21.00 uur. Verdere informatie: sonsbeektheateravenue.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.