Volledig scherm
Eerdere demonstratie van Pegida in Arnhem. © Rolf Hensel

Pegida mag niet barbecuen bij Arnhemse moskee tijdens ramadan

ARNHEM - Anti-islambeweging Pegida krijgt van de gemeente Arnhem geen toestemming om dinsdag tijdens de ramadan speenvarkens op de barbecue te leggen bij de Aya Sofia Moskee aan de Sonsbeeksingel.

Volgens een woordvoerster van burgemeester Marcouch is de aanvraag afgewezen omdat op die plek dan de openbare orde en veiligheid en de verkeersveiligheid in het geding zijn. Dat zit hem met name in het feit dat de straat er smal is en er weinig ruimte is.

Demonstratie

Pegida heeft het voornemen een demonstratie te houden bij vijf moskeeën in Nederland, waarvan die aan de Sonsbeeksingel er een was. Iedereen die zijn plastic bordje en bestek én 'een goed anti-islamhumeur' meeneemt, kan - terwijl het avondgebed in de moskee gaande is - een stukje speenvarken komen mee-eten, zo kondigde de beweging onlangs via Facebook aan.

De gemeente heeft Pegida als alternatief een plek bij het stadhuis aangeboden, want het demonstratierecht en het recht op vrije meningsuiting betwist zij niet. De organisatie ziet echter af van deze mogelijkheid. 

Wilders

Quote

Mogelijk komt er nog een bliksemac­tie

Edwin Wagensveld, Voorman Pegida

,,Het stadhuis is voor ons geen optie'', zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. ,,Daar hebben we al twee keer eerder gestaan, waaronder een keer met PVV-leider Wilders.'' Die laatste keer was vorig jaar, naar aanleiding van de benoeming van Marcouch als burgemeester.

Volgens Wagensveld is het tot nog toe het eenvoudigst geweest om zaken te doen met Rotterdam, waar de actie voor donderdag staat gepland. ,,In Utrecht is de actie tot twee keer toe verboden. Dat willen we via de rechter aanvechten.'' 

Het contact met de gemeente Arnhem noemt Wagensveld goed, de geboden oplossing is echter niet naar tevredenheid. De actie in Arnhem is ook nog niet helemaal van de baan. Pegida beraadt zich op een vervolg in andere vorm. ,,Mogelijk komt het nog van een spontane bliksemactie.'' 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.