Penningmeester die zijn ene slachtoffer betaalde met geld van de volgende krijgt werkstraf

ARNHEM - Een Arnhemse administrateur heeft een werkstraf van 180 uur gekregen voor het wegsluizen van een kleine ton aan verenigingsgelden. De 49-jarige man benadeelde als penningmeester drie verenigingen in Velp, Laag-Soeren en Duiven. Hij heeft de gedupeerden inmiddels allemaal terugbetaald.

De Arnhemse penningmeester had op uiterst geraffineerde wijze het vertrouwen van de drie verenigingen geschaad, aldus de politierechter.

,,De verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt en nagedacht hoe hij de verduisteringen kon verdoezelen door valsheid in geschrifte te plegen”, zei de politierechter donderdag tijdens de rechtszaak tegen de Arnhemmer. 

Gevangenisstraf

Quote

Uit het dossier maak ik op dat hij oprecht berouw heeft getoond.

Politierechter

De rechter vond de feiten zo ernstig dat de Arnhemmer in aanmerking zou komen voor een gevangenisstraf. ,,Maar de feiten zijn lang geleden gepleegd en hij heeft alles terugbetaald. Uit het dossier maak ik op dat hij oprecht berouw heeft getoond”, aldus de politierechter.

De verdachte verscheen niet in de rechtszaal. Zijn advocaat Erwin Damen voerde namens hem het woord. Hij stelde dat zijn cliënt niet had gehandeld om een speedboot te kopen of een snelle auto, maar omdat het slecht ging met zijn administratiekantoor. Hij moest het ene gat met het ander vullen.   

De verduistering door de Arnhemmer kwam aan het licht toen de Velpse musicalvereniging Rijnstad Vocaaltheater in het voorjaar van 2017 aangifte deed. Hij had de vereniging gedupeerd voor zeker 16.000 euro. Hierdoor moest de vereniging een geplande musical en geboekte theaters cancelen. 

Candea College

Met de aangifte van Rijnstad Vocaaltheater begon het politieonderzoek. De eerste gedupeerde van zijn verduisteringspraktijken was de oudervereniging van het Candea College in Duiven.

 Als penningmeester beheerde de man de contributie van de ouders van tweeduizend leerlingen. In het voorjaar van 2015 deed hij een greep in de kas. Volgens de tenlastelegging ging het om een bedrag van 28.000 euro.

VvE Laag Soeren

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Het bestuur van de oudervereniging betrapte hem en eiste dat hij het geld terugbetaalde. Dat deed hij door de Vereniging van Eigenaren (VvE) van een appartementencomplex in Laag-Soeren op te lichten.

Ook hier was hij penningmeester. Met de 50.000 euro die hij verduisterde betaalde hij de Duivense oudervereniging terug.

En opnieuw liep de Arnhemmer tegen de lamp. Net als bij de oudervereniging tekende de Arnhemmer een terugbetalingsregeling met de Laag Soerense VvE. Het geld van Rijnstad Vocaaltheater gebruikte de Arnhemmer om de VvE terug te betalen. Alleen die laatste vereniging deed aangifte.

De Arnhemmer kreeg behalve een werkstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.