Volledig scherm
De Praets bij Meinerswijk. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Phanos betaalde 30 miljoen voor Stadsblokken/Meinerswijk

ARNHEM - De circa 140 hectare grond en water die Phanos bezit in Stadsblokken en Meinerswijk heeft de projectontwikkelaar in juni 2006 28,3 miljoen euro gekost. Inclusief omzetbelasting heeft Phanos meer dan 30 miljoen moeten neertellen.

Dat blijkt uit de ‘Akte van levering’ van de 22 kavels die toenmalig eigenaar Meijnerswijk BV van Jan de Graaf aan Phanos verkocht. Het leeuwendeel van de percelen ligt in Meinerswijk. Twee stukken grond liggen op Stadsblokken.

Phanos is samen met de gemeente Arnhem en Staatsbosbeheer grootgrondbezitter in het gebied. Ook de Staat der Nederlanden heeft er eigendom en verder is er nog een aantal kleine grondeigenaren.

De Houtense ontwikkelaar heeft bouwplannen op Stadsblokken en een deel van Meinerswijk, maar ziet die gedwarsboomd worden door het open planproces van de gemeente.

De gemeenteraad beslist volgende maand over de groene invulling die het college van B en W voorstelt in navolging van de wens van de deelnemers aan het participatieproces. Veel grond die nodig is om de te realiseren, is echter in handen van Phanos.

Dat heeft al te kennen gegeven niet mee te willen werken. Uitkopen van Phanos is dan een mogelijkheid. OKA-voorzitter Bart van Meer waarschuwde al dat dat gemeente Arnhem wel eens 50 miljoen euro zou kunnen kosten.

Het eigendom in Stadsblokken- Meinerswijk werd aanvankelijk ondergebracht in de BV Phanos Dreef. Begin dit jaar werd de naam van die besloten vennootschap gewijzigd in Phanos Nederrijn.

De projectontwikkelaar wist bij aankoop dat er mogelijk niet gebouwd zou kunnen worden. De koopakte meldt dat het verkoper niet bekend is of woningbouw in het gebied is toegestaan: ‘Dit voorgenomen gebruik is geheel voor risico van de koper.’

Meer over Stadsblokken/Meinerswijk in De Gelderlander van donderdag.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.