Volledig scherm
Meinerswijk. foto Laura Heusinkveld/De Gelderlander

Phanos laat plannen voor Meinerswijk zien

ARNHEM - Projectontwikkelaar Phanos legt maandag de kaarten op tafel. Dan presenteert de Houtense firma aan wethouder Cees Jansen van Arnhem zijn plan voor Stadsblokken en Meinerswijk, de groene long van Arnhem.

Phanos-topman Geert Ensing ziet in het gebied meer een ander lichaamsdeel, namelijk de linkerhelft die het Arnhemse hart op dit moment ontbeert. Wat voor de zomervakantie nog 'Ons Idee' heette, is ondertussen verder uitgewerkt en heeft de titel 'Het Eilandconcept' meegekregen.

De projectontwikkelaar, samen met Staatsbosbeheer grootgrondbezitter in de stadspolder, neemt met het plan een voorschot op de tweede ronde van het open planproces. Dat moet leiden tot antwoord op de vraag of er op Stadsblokken en in Meinerswijk moet worden gebouwd en zo ja, hoe.

Voor de zomer is in samenwerking met de Arnhemse bevolking hard gewerkt aan negen denkrichtingen, vanaf oktober moet een uitwerkingsronde tot een aantal plannen leiden. Dat Phanos met een plan zou komen, was voorzien. Voor eind dit jaar moet er een raadsbesluit liggen.

Met 'Het Eilandconcept', een plan van het Duitse architectenbureau Krier & Kohl, wil Phanos van Stadsblokken en het noordwestelijke deel van Meinerswijk één eiland maken, dat verbonden wordt door de Nelson Mandelabrug te bebouwen. Dat nieuwe stadseiland moet, door ook de overspanning van de Mandelabrug te bebouwen, een verbinding maken tussen de noordelijke en zuidelijke helft, een van de eisen van het participatieproces. Zo krijgt Arnhem er als het ware een nieuw stuk hart bij.

De andere eis, meer ruimte maken voor de rivier, wordt gerealiseerd door het water meer ruimte te geven in het gebied, bijvoorbeeld door de uiterwaarden tussen Mandela- en John Frostbrug onder water te zetten.

"We hebben de negen denkrichtingen uit het open planproces goed bestudeerd en we denken dat we ze allemaal een plek hebben kunnen geven in ons plan", zegt Ensing. "Wij moeten Arnhem ervan zien te overtuigen dat dit een goed plan is. En dat hoeft echt niet allemaal nog dit jaar."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.