Een bewaarder kijkt in een cel.
Volledig scherm
PREMIUM
Een bewaarder kijkt in een cel. © ANP / ANP

Pleidooi: ‘Geef gedetineerden met levenslange straf meer verlof’

Mensen met een levenslange gevangenisstraf, die werken aan terugkeer naar de samenleving, moeten langer met verlof kunnen. Ook moeten ze veel meer tijd krijgen voor het wennen aan een leven in vrijheid buiten de gevangenismuren. Dat zegt Rieke Samson, voorzitter van het Adviescollege Levenslanggestraften.

43 reacties

 • Bert de de Ruiter

  2 maanden geleden
  Hoezo meer vrijheid, ze zitten daar niet voor zweetvoeten. Vaak is er meer aan de hand, een rechter geeft niet zomaar LEVENSLANG!
 • Jan-Willem van Bremen

  2 maanden geleden
  Meer vrijheid? 23 u p/d in de cel en 1 u luchten is meer dan genoeg “vrijheid”.
 • Roel Bosch

  2 maanden geleden
  Misschien moet onze overheid toch eens overwegen om de naam van deze straf eer aan te doen. Vanochtend een voorbeeld gelezen van een 7-voudige moordenaar, kom op zeg !
 • Henk Walk

  2 maanden geleden
  Niet laten terugkeren. Je frustreert de uitspraak van de rechter!
 • erik Borst

  2 maanden geleden
  Levenslang is dus maximaal 25 jaar Na die tijd , maar dan ook pas na die tijd Voorzichtig loslaten op de samenleving periode 5 jaar op proef en voor halve dagen wel in de avond uren in de cel Als je weer in de fout gaat dan weer terug in de cel ( maar dan voorgoed) Dus geen proefverlof voor je 25ste
 1. Johan overleefde moordaanslag in supermarkt en doet voor het eerst zijn verhaal: ‘Hij mag nooit meer vrijkomen’
  PREMIUM

  Johan overleefde moordaan­slag in supermarkt en doet voor het eerst zijn verhaal: ‘Hij mag nooit meer vrijkomen’

  Mensen zeiden na de overval dat hij was gevlucht, en dat daardoor de andere twee waren doodgeschoten. Zo was het die gitzwarte maandag in 1990 helemaal niet gegaan. Ruim dertig jaar na de Oosterbeekse supermarktmoorden doet vakkenvuller Johan in de podcast ‘Appie’ van De Gelderlander en AD tóch zijn verhaal. Voor het eerst. Want schutter Appie A. mag pertinent niet vrijkomen, stelt hij.
 2. Koelbloedige executie van vakkenvullers Rob en René is na 32 jaar nog niet vergeten: ‘Wij hebben levenslang’
  PREMIUM
  Zaak Appie A.

  Koelbloedi­ge executie van vakkenvul­lers Rob en René is na 32 jaar nog niet vergeten: ‘Wij hebben levenslang’

  Het is één van de meest brute overvallen in de Nederlandse geschiedenis. De roofoverval op de Albert Heijn in Oosterbeek in mei 1990. Vakkenvullers Rob en René worden in de winkel vermoord. Hun collega Johan ontsnapt zwaargewond. Hij is voor zijn leven gehandicapt. Tot op de dag van vandaag worstelen de families met hun verdriet. Dader Appie A. kreeg levenslang. Het nieuws dat hij toch vrijkomt treft hen als een mokerslag, zo onthult de podcast Appie van Marc Adriani, die De Gelderlander vandaag lanceert.

In samenwerking met indebuurt Arnhem