Volledig scherm
Ontbijten in de De Wetstraat in Brussel, op autoloze zondag. Deze en andere ideeën zien GroenLinks en ChristenUnie in Arnhem ook graag besproken en/of gerealiseerd. © BELGA

Pleidooi voor autoloze zondag in Arnhem: ‘Fotosessie op de Rijnbrug lijkt me mooi’

ARNHEM - Schone lucht, meer ruimte om te spelen, te sporten en te bewegen: er zitten zoveel voordelen aan de autoloze zondag dat Arnhem er ook aan mee zou moeten doen.

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en de ChristenUnie stellen dat, als onderbouwing van een aantal vragen aan het gemeentebestuur van Arnhem. Die hebben tot doel om te peilen of het bereid is om volgend jaar mee te doen aan de internationale autoloze zondag en om daarvoor enkele straten in en rond het centrum een dag autovrij te maken. 

Nationale autoloze zondag

Het initiatief van de raadsleden Joël van der Loo (GroenLinks) en Daniël Becker (ChristenUnie) is in lijn met dat van hun respectievelijke collega's Suzanne Kröger en Carla Dik-Faber in de Tweede Kamer. Zij dienden bij de behandeling van de begroting van Infrastructuur en Waterstaat vorige week een voorstel in voor een nationale autoloze zondag, met de oproep aan het kabinet om er ook bij de gemeenten aandacht voor te vragen. 

Quote

Wandelen over de dijk, of over de John Frostbrug, zonder auto's

Daniël Becker, ChristenUnie

Hun inspiratie ontleenden de Kamerleden aan verschillende steden  in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waaronder Londen, Brussel en Parijs, die op 22 september meededen aan de jaarlijkse autoloze zondag.

Die levert niet alleen voor een moment een forse beperking van de vervuilende uitstoot en meer speel- en bewegingsruimte op, maar ook verrassende nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen. Zo was er op de Tower Bridge een grote yogasessie.

Aanmelding en campagne

Volledig scherm
Joël van der Loo, raadslid voor GroenLinks in Arnhem. © Rens Plaschek

Van der Loo en Becker opperen om inwoners van en ondernemers in Arnhem de gelegenheid te geven zich aan te melden voor de autoloze zondag en zo nodig hen te helpen om hun straat een dagje autovrij te maken. Ook suggereren zij om de autoloze zondag via een informatiecampagne onder de aandacht van publiek en organisaties te brengen.

Zij vragen het gemeentebestuur ook of het bereid is om in samenwerking met anderen in de stad activiteiten te plannen en het gebruik van alternatief vervoer, zoals de fiets, te stimuleren.

Van der Loo, niet van de generatie die de autoloze zondag tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig meemaakte, heeft zelf ook al wel een idee. ,,Een fotosessie op de Rijnbrug lijkt me mooi. Dat je Arnhem kunt fotograferen zonder auto's.” Becker heeft ook al plannen: ,,Wandelen over de dijk, of over de John Frostbrug, zonder auto's.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.