Volledig scherm
Poes Ziggy en agent Bas. © Politie

Politie past op kat Ziggy na arrestatie baasjes

ARNHEM - Zacht spinnend zit kater Ziggy op het bureau van agent Bas Wijnen. Hij kijkt de wijkagent van Rijkerswoerd haast verliefd aan. De kat heeft het naar zijn zin en neemt het de agent ogenschijnlijk niet kwalijk dat hij enkele uren eerder zijn baasjes heeft gearresteerd.

„We kwamen de kat tegen tijdens de arrestaties van zijn baasjes in Arnhem-Zuid. Dat beest laat je niet aan zijn lot over, dus daarom hebben we hem meegenomen”, zegt Wijnen.

Alleen achterblijven
Het komt vaker voor dat bij een arrestatie de huisdieren van de verdachten alleen achterblijven. „In dat geval vragen we de verdachten of zij mensen in hun familie- of vriendenkring kennen die voor de dieren kunnen zorgen”, vertelt Wijnen. „Soms is er geen opvang. Dan schakelen we de dierenambulance in. De huisdieren gaan dan naar het asiel. De kosten voor de rit en het verblijf in het asiel komen voor rekening van de verdachten.”

Slang
Agenten komen tijdens een arrestatie niet alleen aaibare huisdieren tegen. De bereidwilligheid bij familie of vrienden om voor een slang of ander reptiel te zorgen zal toch iets kleiner zijn dan in geval van een hond, kat, knaagdier of vogel. Ook in dat geval zorgt de politie dat er opvang geregeld wordt. „Het komt voor dat we Burgers' Zoo inschakelen. Die weten hoe ze met exotische dieren moeten omgaan”, zegt Wijnen.

Niet naar huis
Waar Ziggy uiteindelijk terechtkomt, is nog niet bekend. Voorlopig heeft hij het naar zijn zin in de gangen en kantoren van het bureau. En zijn baasjes? „We mogen niet zeggen waarom we hen hebben gearresteerd. Wel weten we dat Ziggy voorlopig nog niet naar huis gaat.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.