Onrust bij de Korenmarkt
Volledig scherm
Onrust bij de Korenmarkt © Stijn Bouman

Politie smoort onrust in de kiem na bezoek Devils/NEC-supporters aan Arnhemse binnenstad

UPDATENIJMEGEN/ ARNHEM - Een deel van de ijshockeysupporters die de politie zondagmiddag bij de A4 ter hoogte van Den Haag Zuid heeft teruggestuurd naar Nijmegen, zorgde zondagavond voor onrust in de Arnhemse binnenstad. In de Luthersestraat, in de buurt van de Korenmarkt, was de mobiele eenheid paraat om hen de binnenstad uit te krijgen. 

Volgens een politiewoordvoerder ging het om twintig supporters die behoren tot de harde kern van NEC. Op Twitter werd door sommigen over veertig onruststokers gesproken.

Omstreeks 22:00 was de rust wedergekeerd op en rond de Korenmarkt. Er was geen politie meer aanwezig en de supporters waren weg. 

Op Instagram spreekt de politie Arnhem-Noord over ‘een mooie samenwerking tussen collega’s van de noodhulp, mobiele eenheid en de hondengeleiders. Onrust werd al snel in de kiem gesmoord en gelukkig geen incidenten.’

AHOUD Devils laat in een reactie weten zich te distantiëren van ‘lieden welke ongeorganiseerd en buiten de club om menen als ‘supporters’ de ijshockeysport, de stad Nijmegen en onze club in het bijzonder in diskrediet menen te moeten brengen.’

Dat schreef de club zondagavond in een bericht op Facebook namens bestuur, team, sponsors en begeleiders van de Ahoud Devils Nijmegen. ‘Het bestuur zal ongetwijfeld de nodige maatregelen nemen in overleg met de diverse autoriteiten.’

Zondagmiddag werden twee bussen met supporters van de Nijmeegse ijshockeyclub AHOUD Devils stilgezet na  signalen over ‘beschonken’ en ‘vervelende’ supporters. Er werden twee aanhoudingen verricht. De bussen waren onderweg naar ijshal De Uithof in Den Haag. Hier werd de finale gespeeld tussen Devils en het Haagse Hijs Hokij. 

Grimmige sfeer

Hoewel de amokmakers werden teruggestuurd, verliep nadien de ijshockeyfinale zelf toch nog in een grimmige sfeer. Volgens bezoekers van de bekerfinale zijn er binnen diverse opstootjes geweest, zijn er beveiligers geslagen en zijn er ramen vernield. De politie kwam met veel eenheden ter plaatse. Een vrouw zou zijn aangerand.  In totaal waren 700 supporters uit Nijmegen afgereisd. 

De supporters die niet naar de finale mochten, werden bij de afslag naar Peulwijk stilgezet bij een tankstation. Dat gebeurde door een groot aantal agenten en leden van een flexibele inzet van de mobiele eenheid (Parate Peloton). 

Vuurwerk aan boord van bus

Volgens een woordvoerder van de politie klopte het dat de Devils-aanhangers in de stilgezette bussen zich misdroegen. Ook hadden de passagiers vuurwerk aan boord, zo bleek bij de controle.

De politie heeft ter plekke contact gelegd met de ijshockeybond. ,,Die wilde de supporters niet bij de finale hebben. Hen werd de toegang tot de bekerfinale ontzegd. De burgemeester heeft vervolgens een noodbevel laten uitgaan wegens verstoren van de openbare orde”, aldus de politiewoordvoerder. Een noodbevel is nodig om burgers te kunnen verwijderen uit een gemeente. Dat gebeurde aansluitend.

Eén supporter werd tijdens de controle aangehouden wegens opruiing. Een tweede supporter was zo opstandig dat hij beschuldigd is van mishandeling. De politie nam de zaak serieus op. Er was onder meer een speciale bus van justitie ter plaatse met daarin een cellencomplex. De bussen zijn onder politiebegeleiding teruggereden naar Nijmegen. Onduidelijk is hoe de supporters vervolgens in Arnhem zijn beland. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.