Volledig scherm
Veel politie op de been in de Arnhemse binnenstad in de aanloop naar de Europa League-wedstrijd Vitesse - Lazio Roma. © DG

Politie zet volop agenten in bij Europese duels Vitesse

ARNHEM - De politie heeft vorig seizoen haar handen vol gehad aan de Europese thuisduels van Vitesse met Lazio Roma, OGC Nice en Zulte-Waregem. Dat blijkt uit recent verschenen cijfers in het Jaarverslag Voetbal en veiligheid over het seizoen 2017-2018.

Volledig scherm
Supporters van Zulte-Waregem in stadion GelreDome. © ANP Pro Shots

De drie wedstrijden die de Arnhemse profvoetbalclub speelde in de poulefase van de Europa League, staan in de top vijf van de duels met de meeste politie-inzet in Nederland.

Aan Vitesse - Lazio Roma besteedde de politie vorig jaar de meeste manuren rond een voetbalwedstrijd: 5.784. Met 5.712 uren komt Vitesse - OGC Nice daar vlak achteraan. De top vijf wordt gecompleteerd door Vitesse - Zulte-Waregem, waar 4.776 uur aan politie-inzet in werd gestoken.

Uit de hand liep het bij de drie Europese wedstrijden van Vitesse overigens niet. Na het laatste fluitsignaal van Vitesse tegen OGC Nice werden drie Franse supporters meegenomen door de politie, omdat zij over de wand van het uitvak klommen. Een dag later waren zij weer op vrije voeten.

Volledig scherm
De top vijf van politie-inzet in alle competities in het seizoen 2017-2018. © Jaarverslag Voetbal en veiligheid/Politie

Veel politie bij uitwedstrijden NEC

Kijkend naar de Gelderse betaald voetbalclubs, valt verder op dat drie uitduels van NEC bij de vijf eerste divisie-wedstrijden horen met de meeste politie-inzet in het seizoen 2017-2018. Het gaat om de ontmoetingen van de Nijmegenaren met FC Den Bosch (812 uren), MVV (802) en De Graafschap (606).

Volledig scherm
NEC-supporters in het uitvak in Maastricht. © Pro Shots / Paul Roling

Na afloop van de wedstrijd tussen MVV en NEC vonden in februari van dit jaar ongeregeldheden plaats bij het uitvak. Een deel van de Nijmeegse aanhang raakte slaags met de politie en de spelersbus van NEC liep schade op door een steen. ,,Ze gingen als wilden tekeer’’, zei Jeroen Rengers later, voorzitter van de supportersvereniging van NEC. Daarmee doelde hij op de manier waarop de mobiele eenheid te werk ging. Volgens hem was er überhaupt 'provocerend veel' politie op de been in Maastricht.

De Graafschap komt met het treffen met provinciegenoot NEC één keer in de top vijf met de meeste politie-inzet in de eerste divisie voor. De streekderby's met Go Ahead Eagles staan daar dus niet tussen. Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland, is in het Jaarverslag Voetbal en veiligheid lovend over het bijwonen van een wedstrijd in Doetinchem als bezoekend supporter. ,,NAC Breda is zeer gastvrij, maar ook bijvoorbeeld De Graafschap heeft het goed geregeld. Zij hebben een vaste kroeg waar uitsupporters kunnen verzamelen en gezellig een drankje kunnen doen. Dat gaat zonder problemen.’’

Een opvallende uitspraak, aangezien er na de eredivisiewedstrijd De Graafschap - FC Groningen eind augustus van dit jaar nog schermutselingen waren bij café Masselink. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp liet destijds weten daar flink van te balen.

Risiconiveau

Bij het bepalen van de hoogte van de politie-inzet bij Nederlandse profclubs speelt een aantal factoren een rol:

Quote

De sancties voor vuurwerkge­re­la­teer­de incidenten zijn afgelopen seizoen flink gestegen

Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal Nationale Politie

• De belangrijkste is het risiconiveau van een wedstrijd, zegt het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Die wordt samen met de vervoersregeling voor bezoekende supporters vooraf vastgesteld.

• Signalen van mogelijke confrontaties tussen aanhangers van clubs kunnen ervoor zorgen dat het risiconiveau later wordt verhoogd. Maar dat kan ook worden verlaagd op basis van nieuwe informatie. 

• Tot slot heeft de opsporingscapaciteit van de politie invloed op de hoeveelheid inzeturen.

Vuurwerk blijvend probleem

Het totale aantal uren aan politie-inzet in het seizoen 2017-2018 is vergeleken met een voetbaljaargang eerder met ruim 22 procent gedaald, staat in het Jaarverslag Voetbal en veiligheid. In bijna alle competities - van de KNVB-beker tot de eredivisie - konden minder agenten worden ingezet, verklaart het CIV. Daarnaast werden er vorig seizoen tien Europese wedstrijden minder in Nederland afgewerkt (12 in plaats van 22).

Volledig scherm
Supporters van AZ gooien fakkels en vuurwerk op het veld. © ANP

De politie blijft wel worstelen met het gebruik van vuurwerk in en buiten de stadions, stelt het CIV. Net als in drie voorgaande seizoenen was het de meest voorkomende incidentsoort. ,,De sancties voor vuurwerkgerelateerde incidenten zijn afgelopen seizoen flink gestegen. Een teken dat partijen bezig zijn met de aanpak ervan’’, meldt Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal Nationale Politie. Zo riskeren afstekers van vuurwerk een stadionverbod en hoge boetes en clubs een wedstrijd zonder publiek.

Paauw: ,,Supporters die fakkels afsteken op de tribune terwijl ze dicht opeen gepakt staan met medesupporters, supporters die vuurwerk op het veld gooien en daarmee het risico nemen een speler of steward te verwonden, dat zijn wat mij betreft geen supporters.’’

Het Jaarverslag Voetbal en veiligheid (pdf.) wordt jaarlijks gepubliceerd door het CIV en bestaat uit cijfers van de politie, aangevuld met gegevens van voetbalbond KNVB en het Openbaar Ministerie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.