Volledig scherm
Een impressie van de bouw van ondergrondse energieopslag in een Ecovat zoals die bij Het Dorp in Arnhem wordt gebouwd. © Ecovat

Politiek Arnhem zet seinen op groen voor bouw Ecovat onder Het Dorp

VideoARNHEM - Een meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad stemt in met de bouw van een zogenoemd Ecovat onder Het Dorp in Arnhem. Alleen in Uden is, bij wijze van proef, eerder op die manier ondergronds energie opgeslagen.

Het ondergrondse Ecovat krijgt een diameter van 35 meter. Het enorme vat, als het ware een grote thermosfles met warm water, moet in de toekomst alle bewoners en medewerkers van Siza Dorpgroep en Het Dorp van warm water en warmte voorzien en koeling brengen in de zomer.

Mogelijkheden

De isolatiewand van het vat zorgt ervoor dat het water warm blijft. Dat warme water wordt via leidingen naar de gebruikers getransporteerd. Wethouder Cathelijne Bouwkamp (Duurzaamheid, GroenLinks) ziet mogelijkheden om in de toekomst ook nabij gelegen wijken als Sterrenberg en Heijenoord aan te sluiten.

,,Gezien de energietransitie waarvoor wij staan, zijn dat zeer interessante gedachten”, aldus de wethouder. ,,We kunnen kijken of er meer uitgehaald kan worden.” Voorwaarde is wel dat wijkbewoners dan collectief warmte gaan afnemen. Dat individueel regelen is geen optie.

Het Ecovat wordt ingegraven in een groen gebied en het project past niet in het bestemmingsplan. Een meerderheid in de lokale politiek heeft er echter geen bezwaar tegen, bleek gisteravond in het Arnhemse stadhuis. Zeker nadat enkele zorgen in de buurt waren weggenomen.

Aardverschuivingen

Omwonenden vroegen zich af of het huidige reliëf van het landschap behouden blijft bij de aanleg van het Ecovat. Ook waren er zorgen over de waterafvoer en mogelijke aardverschuivingen. Een aantal wijkbewoners had om die reden de moeite genomen de vergadering bij te wonen.

Bouwkamp verzekerde hen dat de huidige landschapssituatie na de bouw van de energie-installatie (zie ook de video hieronder) hersteld zal worden. Op de waterhuishouding zal de aanleg van het Ecovat geen negatieve maatregelen hebben, aldus de wethouder. Onderzoek heeft dat uitgewezen.

Haar toezeggingen stelden met name PvdA en D66 gerust. Raadslid Mattijs Loor (D66) juicht ‘het bijzondere en innovatieve project’ van harte toe. Ecovat heeft diverse vestigingen in België en Nederland, waaronder een aan de Utrechtseweg in Arnhem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.