Volledig scherm
Officiële opening van het Focus Filmtheater in juni vorig jaar. Foto: Gerard Burgers © Gerard Burgers

Politiek heeft vragen bij verliezen Focus Filmtheater in Arnhem

ARNHEM - Zit Focus Filmtheater in Arnhem in blijvend zwaar weer of is het verlies in het eerste jaar een incident? 

De VVD-gemeenteraadsfractie wil dat weten van het college van burgemeester en wethouders. Raadslid Bas van Es heeft schriftelijke vragen ingediend bij het gemeentebestuur naar aanleiding van het tekort van bijna vier ton dat de nieuwe bioscoop met horecavoorziening bij de Eusebiuskerk heeft opgelopen.   

Meer bezoek, toch tekort

Focus Filmtheater trok in zijn eerste jaar meer bezoekers dan verwacht, maar zit blijkens het jaarverslag toch met een exploitatietekort van een kwart miljoen euro. Daarnaast heeft Focus Eten en Drinken - de horeca in het theater - vorig jaar een verlies van bijna 125.000 euro geleden.

Van Es wil van het college weten hoe lang het al op de hoogte is van de tegenvallende resultaten en waarom de cijfers van de horeca zo afwijken van de begroting. 

Zes ton lening

Ook is hij benieuwd of het klopt dat de bijna zes ton, die de gemeente Focus leende om aanloopverliezen in de horeca in de eerste drie jaar te compenseren, al bijna op zijn gegaan aan de inrichting en aan tegenvallers bij het begin. 

Als het volgens het college om een eenmalige tegenvaller gaat, dan wil Van Es weten waarop het dat baseert en wat er dan gaat veranderen om er voor te zorgen dat Focus financieel gezond gaat draaien. Ook vraagt hij zich af hoe het nu ontstane gat wordt gedicht.   

Waarschuwingen vooraf

De komst van het filmhuis was omstreden. Critici waarschuwden voor hoge exploitatietekorten. Het toenmalige gemeentebestuur zorgde er echter voor dat het nieuwe Focus Filmtheater in juni 2018 toch de deuren opende.

Focus verwacht dat dit jaar zwarte cijfers kunnen worden geschreven voor het filmhuis en voor de horeca. Het filmtheater heeft met de gemeente een prestatieafspraak gemaakt om binnen drie jaar de exploitatie winstgevend te maken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.