Volledig scherm
© Patrick Apenhorst/Persbureau Heitink

Pool die vriend neerstak mag zaak niet in thuisland afwachten

ARNHEM - De 29-jarige Pool, die eerder dit jaar in Arnhem probeerde een vriend van hem met een mes om het leven te brengen, mag zijn strafzaak niet in eigen land afwachten. Dat besloot de rechter woensdag. De advocaat van de verdachte had daarvoor een verzoek ingediend.

De 29-jarige man kampt met heftige psychiatrische problemen en zit op dit moment in een psychiatrische inrichting in Zwolle. Zonder enige aanleiding viel hij op 29 mei van dit jaar zijn 2 jaar jongere vriend aan in een woning aan de Huissensestraat. „Een goede vriend, die hij nota bene zijn hele leven al kende”, zo merkte de officier van justitie op. „Al met al een behoorlijk schokkende gebeurtenis.”

Duurt te lang
De zaak komt pas in februari inhoudelijk aan bod. Volgens de advocate van de man duurt het allemaal veel te lang bij justitie: „Rapportages zijn nog steeds niet afgerond. Ondertussen zit mijn cliënt al zes maanden in voorarrest. Hij spreekt en begrijpt de Nederlandse taal niet, het schiet allemaal niet op. Hij zou veel meer baat hebben bij een psychiatrische opname in eigen land.”


De rechter zag daar niets in: „Er zijn nog veel te veel onduidelijkheden en onzekerheden om nu tot een schorsing en een behandeling in Polen over te gaan.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.