C2000-portofoon.
Volledig scherm
C2000-portofoon. © anp

Porto politie hapert soms nog, agent mag wel weer alleen de straat op

NIJMEGEN - De portofoons van de politie zijn nog altijd niet 100 procent betrouwbaar. Vorige week waren er nog storingen rond Arnhem, Nijmegen en in de Achterhoek. Agenten mogen inmiddels wel weer alleen de straat op. Naar meldingen waarbij gevaar dreigt, stuurt de meldkamer uit voorzorg twee wagens. 

In de nacht van 27 op 28 januari stapten alle hulpverleners in Nederland over op een nieuwe versie van het communicatiesysteem C2000.

Na de overgang ondervonden gebruikers in het hele land grote problemen: portofoons haperden en vielen uit waardoor agenten, brandweermensen en ambulancepersoneel onbereikbaar en niet te traceren was voor de meldkamer. 

Nog niet verholpen

De problemen zijn nog steeds niet verholpen, zo blijkt uit interne communicatie van de politie Oost-Nederland, die in handen is van De Gelderlander. Er is verbetering, maar afgelopen week waren er nog dekkingsproblemen in Gelderland-Midden (Arnhem en omgeving), Gelderland-Zuid (rond Nijmegen) en de Achterhoek.

De oorzaak van die storing is nog niet achterhaald. Tot die tijd moeten agenten tijdens de surveillance een mobiele telefoon met een walkietalkie-app bij zich hebben. Het verbod om solo te surveilleren is ingetrokken. Ook moeten dienders op straat eens per uur controleren of hun portofoon nog verbinding heeft. 

Daarnaast stuurt de meldkamer standaard een tweede wagen naar meldingen waarbij sprake is van mogelijk gevaar. 

Signaal weg

Het probleem lijkt zich vooral voor te doen als een portofoon het signaal verliest met één zendmast en vervolgens contact zoekt met een volgende. Het aan- en uitzetten van de portofoon is dan de enige optie. Er is vorige week een nieuwe update van C2000 doorgevoerd waarvan gehoopt wordt dat dit probleem wordt verholpen.

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

De politie Oost Nederland had een speciaal team gevormd om de problemen te tackelen. Dat team is afgebouwd maar  een groep technici is nog steeds druk problemen in kaart te brengen en te verhelpen.

Enkele aanloopproblemen

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) stelde Kamervragen op opheldering te krijgen over de problemen. Minister Grapperhaus bevestigt in de antwoorden dat er problemen waren met C2000. Volgens de minister presteert het nieuwe netwerk inmiddels goed maar zijn er nog enkele aanloopproblemen. Die komen alleen aan het licht bij intensief dagelijks gebruik, niet tijdens het testen. 

Radiocommunicatienetwerk

Volgens de minister heeft ieder radiocommunicatienetwerk in bepaalde gebieden minder dekking. Het analyseren en verbeteren van de dekking is onderdeel van nazorg en beheer van het nieuwe netwerk. Volgens de minister zal het nog enige tijd duren voordat het netwerk helemaal goed is ingeregeld is. Het zo snel mogelijk oplossen van de aanloopproblemen heeft de de hoogste prioriteit.

  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.