Volledig scherm
Het postkantoor in Oosterbeek wordt waarschijnlijk een gemeentelijk monument.foto Jan Wamelink

Postkantoor Oosterbeek mogelijk niet meer gesloopt

OOSTERBEEK - Sloop van het postkantoor in Oosterbeek is onwaarschijnlijk geworden. De gemeente Renkum is alsnog akkoord met een pleidooi om te onderzoeken of het gebouw een gemeentelijk monument kan worden.

Het verzoek om het uit 1958 daterende postkantoor te beschermen is eind 2007 ingediend door de stichting Oud-Renkum. Het college van burgemeester en wethouders weigerde aanvankelijk. De gemeente had tot enkele jaren geleden serieuze plannen om het gebouw te slopen.

Oud-Renkum stapte echter naar de commissie voor de Bezwaarschriften. Die ontdekte dat B en W het pleidooi minstens hadden moeten onderzoeken. De aanvraag had in ieder geval niet zomaar afgewezen mogen worden.

Het gebouw, ontworpen door het architectenduo Gerretsen en Cramer, gaat de toets vrijwel zeker doorstaan. Een pand moet minstens zestien punten scoren om de status te kunnen krijgen. Het postkantoor scoort er negentien.

Over Plein 1946 wordt in Renkum al jaren gesproken. Het afgelopen jaar is het aan bod gekomen in de de structuurvisie-debatten. In detail is op dit moment niet duidelijk wat de gemeente Renkum met het plein en omgeving wil.

Het postkantoor is op dit moment nog in bedrijf, maar gaat in de loop van dit jaar dicht. Volgens een woordvoerder van TNT Post staat de sluiting voor de tweede helft van dit jaar op de agenda. Een eerder plan om een vervangend postagentschap te vestigen in boekhandel Meijer & Siegers aan de Utrechtseweg in Oosterbeek is van de baan. Vorig jaar is een nieuwe koers ingezet, die te maken heeft met het verdwijnen van de Postbank.

De bankactiviteiten uit het postkantoor gaan nu over naar ING. De bank heeft een kantoor in Oosterbeek aan de Utrechtseweg. TNT Post zoekt voor de postzaken twee tot drie vervangende locaties, meldt het postbedrijf. Die komen in supermarkten in de buurt of in Bruna-filialen. De precieze locaties zijn nog niet bekend.

De Oosterbeekse horeca-ondernemer Jan van Hooijdonk heeft zijn interesse in het pand kenbaar gemaakt bij de vastgoedpoot van TNT. Van Hooijdonk ontvouwde eerder een toekomstvisie op het gebouw in samenwerking met kunstkoepel Scarabee. "Met horeca op deze plek geef je het dorp een hart ", zegt Van Hooijdonk.

"Er is absoluut iets leuks van te maken."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.