De gemeente Arnhem wil het afvalgedrag bij containers kunnen controleren.
Volledig scherm
De gemeente Arnhem wil het afvalgedrag bij containers kunnen controleren. © Erik van 't Hullenaar

Privacy-activist in beroep tegen uitspraak over Arnhemse afvalpas

ARNHEM - Privacy-activist Michiel Jonker geeft zijn verzet tegen de Arnhemse afvalpas niet op. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter die de gemeente toch weer in staat stelt haar ondergrondse afvalcontainers gesloten te houden voor inwoners die geen gebruik maken van een adresgevonden afvalpas.

Arnhem wil de adresgebonden afvalpasjes gebruiken om zicht te houden op welke afval wie wanneer in de bak gooit. Jonker is daar principieel tegen omdat het de privacy van de inwoners aantast.

Hij voert al sinds 2017 actie tegen de pas. Deze keer had hij beroep  ingesteld tegen het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens om een in 2017 ingestelde handhavingsmaatregel tegen de afvalpas op verzoek van de gemeente weer op te heffen. Maar op 5 september kreeg hij nul op  rekest.

‘De rechtbank negeerde al mijn argumenten’

Volgens Jonker wordt door de uitspraak van de rechtbank niet alleen de privacy van de Arnhemse inwoners geraakt, maar wordt er ook een verkeerd precedent geschapen op het gebied van normstelling bij de verwerking van persoonsgegevens.

,,De rechtbank negeerde bijna al mijn argumenten. In essentie deed de rechtbank niets meer dan de monoloog herhalen die de gemeente Arnhem en de Autoriteit Persoonsgegevens al eerder hebben afgestoken. Kennelijk is er onder overheden een consensus dat er bij het wegbrengen van huishoudelijk afval persoonsgegevens moeten worden verwerkt, en conformeert ook de rechtbank zich daaraan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.