Protest van bouwers en boeren in Arnhem verloopt vreedzaam

ARNHEM - Ongeveer 150 bouwers en boeren uit de regio Barneveld zijn woensdagavond met tractoren, graafmachines en kranen naar Arnhem gereden om bij het politiebureau aan de Beekstraat hun onvrede te uiten over de arrestatie van een van hen.

Deze man, een medewerker van een bouwbedrijf op de Veluwe, had ’s ochtends om 10.00 uur naar het politiebureau moeten komen.

Tot zijn vrijlating om 16.30 uur was hij gedurende drie uur verhoord over een incident tijdens de protestdag tegen het stikstofbeleid op 30 oktober. Een busje van zijn bedrijf zou toen op de snelweg een motoragent hebben afgesneden. 

Wie heeft het busje bestuurd?

Demonstratie van bouwers en boeren in Arnhem.
Volledig scherm
Demonstratie van bouwers en boeren in Arnhem. © Gerard Burgers

De politie wil weten wie dit busje bestuurd heeft. Eerder had ook de baas van hetzelfde bedrijf enige tijd voor verhoor vastgezeten. Een demonstratie van de actiegroep Grond in Verzet om diens vrijlating te eisen, was na zijn vrijlating afgeblazen. 

Woensdagavond ging de demonstratie wel door, ook al was ook deze tweede arrestant inmiddels vrijgelaten. De stoet van (land-)bouwvoertuigen arriveerde, luid claxonnerend, rond 20.00 uur over de Weertjesstraat in het stadscentrum.

Op de Markt bij het provinciehuis lieten de demonstranten hun karren en wagens achter en liepen zij in een stoet naar het politiebureau. Daar werden zij alleen door wat agenten opgewacht die moesten toezien op de orde. 

Niemand stapte uit het politiebureau naar buiten om de club boeren en bouwers te verwelkomen of te spreken. De sfeer tijdens de demonstratie was eensgezind en vastbesloten, maar niet agressief. 

Toespraak

De demonstranten zelf gingen niet naar binnen. De woensdag gearresteerde en vrijgelaten bouwer hield tegenover zijn collega’s een toespraak waarin hij zijn verontwaardiging uitte over zijn arrestatie en over de tegen zijn bedrijf geuite beschuldiging.

Hij zei dat het juist de motoragenten waren geweest die voor gevaarlijke situaties hadden gezorgd op de snelweg.

Het incident op de snelweg had op de actiedag (30 oktober) plaatsgevonden bij De Klomp, tussen Ede en Veenendaal. De bouwers waren toen massaal op weg naar het Malieveld in Den Haag.

Niet het busje, maar de motoragent zelf had daar een gevaarlijke situatie veroorzaakt, zegt actiegroepbestuurder Jelco Beijer uit Lunteren. ,,Die agent kwam ineens tussen het voertuig en de vangrail rijden’’, zegt hij. ,,Wat bij de bestuurder voor een schrikreactie zorgde.’’

Na circa drie kwartier voor het politiebureau te hebben gestaan, keerden de mannen woensdagavond naar hun voertuigen terug en verlieten zij via de Berenkuil en de singels de stad. 

De demonstratie van bouwers en boeren bij het politiebureau in Arnhem.
Volledig scherm
De demonstratie van bouwers en boeren bij het politiebureau in Arnhem. © Gerard Burgers
Stevig protest woensdagavond in Arnhem van bouwers en boeren.
Volledig scherm
Stevig protest woensdagavond in Arnhem van bouwers en boeren. © Gerard Burgers

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.