Provincie onderzoekt nut massale bomenkap in Gelderland
ARNHEM - Er komt een onderzoek naar de nut van massale bomenkap in Gelderland. Een motie van Forum voor Democratie en de SP daartoe kreeg vanmiddag unaniem steun van de andere partijen in Provinciale Staten.
Op grote schaal worden op dit moment bomen gekapt in Gelderse bossen. Vanuit natuurdoelen moeten die gebieden terug naar heide en zandverstuiving.
Maar het huidige tempo van de ontbossing in Nederland ligt hoger dan die in het Amazonewoud, rekende Forum voor Democratie in het provinciehuis voor. In Gelderland wordt de komende jaren 366 hectare bos geveld, waarvoor slechts 242 hectare aan jonge aanplant terugkomt.
‘De gewone Gelderlander snapt het niet’
Natuurorganisaties pleitten vorige maand al voor een verbod op grootschalige kap. Is het neerhalen van al die bomen echt nodig, vragen nu ook de politieke partijen zich af.
,,Het kappen van al die bomen leidt tot veel ongerustheid en onbegrip bij inwoners”, zegt Forum-lijsttrekker Arjan de Kok. ,,De gewone Gelderlander snapt het niet, die vindt het jammer dat z’n bos opeens een kale plek heeft.”
Natuurbeheerders moeten doen waarvoor ze zijn aangesteld: het beheren van de natuur.
Grote bedragen
Voor natuurbeheerders is er ook een financiële prikkel. Staatsbosbeheer is zo'n acht jaar geleden veranderd van een door het Rijk betaalde beheersorganisatie in een club die deels zijn eigen geld moet verdienen.
En die verdiensten moeten onder andere komen uit het kappen van hout en het verkopen daarvan, bijvoorbeeld aan bio-massacentrales. Met de verkoop van houtproducten zijn grote bedragen gemoeid.
Ongewenst, vindt De Kok. ,,Als je wordt gekort, dan heb je een probleem als natuurbeheerder, maar dan moeten we naar alternatieven kijken.’’
Wat ze volgens hem nu lijken te doen, is dat ze hout verkopen aan commerciële partijen om hun eigen broek op te houden. En dat kan niet de bedoeling zijn, stelt hij. ,,Natuurbeheerders moeten doen waarvoor ze zijn aangesteld: het beheren van de natuur.”
Team van natuurspecialisten
Gedeputeerde Peter Drenth zei in een reactie de aangenomen motie als een stevige steun in de rug te zien. Het college is ook van mening dat het niet goed is dat er zo veel bomen worden gekapt.
Volgens Drenth wordt daar al ‘op hoog niveau’ over gesproken, maar hij zegde toe een team van natuurspecialisten samen te stellen om de nut en noodzaak te onderzoeken. Het is de bedoeling dat ook de Wageningen Universiteit daarbij betrokken wordt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Op de Veluwe worden nog steeds bomen gekapt: ‘Dit kan gewoon niet’
Er verdwijnt steeds meer bos in ons land, om plaats te maken voor heide en andere natuur. Maar we hebben juist extra bomen nodig voor een beter klimaat. En dan gaan beheerders soms ook nog als een dolle tekeer in de bossen. Natuurorganisaties willen nu een verbod op grootschalige kap. -
PREMIUMColumn Onderlangs
Hij werkte als levende kanonskogel in het circus. Aanvankelijk zag hij er wel wat tegenop
Het was wel een sneu gezicht. Buiten op het dak van de overburen sleepte een ekster een homp brood het schuine dak op. De homp was net iets te groot. Het lukte de ekster wel die homp omhoog te krijgen (met haar snavel) maar halverwege het dak verloor ze telkens haar grip op de homp. Die dan weer in de dakgoot rolde. -
Galecopperbrug in Utrecht dicht wegens onderhoud, extra reistijd richting Arnhem op 8 en 9 februari
De Galecopperbrug op de A12 richting Arnhem zal in de nacht van 8 en 9 februari vanwege onderhoud gesloten zijn voor verkeer. De Griffioenlaan, die onder de brug loopt, zal rond die tijd ook gesloten zijn voor auto- en fietsverkeer. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM12
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM1
Meer geld om overlast door jeugd in Renkum te bestrijden: jongerenwerkers vaker de straat op
Jongerenwerkers gaan in de Renkumse dorpen meer de straat op. Het gemeentebestuur trekt dit jaar 225.000 euro extra uit voor jongerenwerk, zodat welzijnsorganisatie Renkum voor Elkaar de jongeren die overlast geven, beter kan begeleiden. -
PREMIUM
Op weg naar 90-jarig bestaan mikt MASV hoger en hoger, maar zonder ‘gekke dingen’
2023 moet het jaar van voetbalclub MASV worden. De belangrijkste ingrediënten daarvoor zijn promotie van het eerste elftal naar de vierde divisie en een spetterend jubileumfeest in mei, wanneer de Arnhemse volksclub haar negentigjarig bestaan viert.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
33 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ. Pasman
Burgermeester Arnhem
Johrey
H.J. Duivenbooden
Trouw