Provincie wil geen zonnepanelen meer op weilanden
ARNHEM - De provincie Gelderland wil voorkomen dat weilanden worden volgezet met zonnepanelen. ‘Energietransitie, prima, moet ook, maar niet door panelen aan te leggen op vruchtbare landbouwgrond’.
Delen per e-mail
Dat zegt gedeputeerde Peter Drenth (Landbouw) in een interview met vakblad Boerderij. Op dit moment kunnen Gelderse gemeenten nog zelf bepalen hoe ze met deze zogenoemde zonneweides omgaan.
In sommige gemeenten, zoals Beuningen en Berg en Dal, zijn zelfs al vergevorderde plannen om op grote schaal landbouwgrond in te zetten voor de energietransitie. Maar, zo stelt Drenth in het interview, wordt daar door de provincie ‘op korte termijn een stokje voor gestoken’. De gedeputeerde verwijst daarbij naar het eind mei gepresenteerde coalitieakkoord, waarin dat vastgelegd zou zijn.
We gaan die grond toch niet uit productie nemen?
Niet eerder sprak het Gelderse college zich zo fel uit tegen het volbouwen van weilanden met zonnepanelen. Maar volgens Drenth is het heel logisch: ‘We gaan die grond toch niet uit productie nemen?’, zegt hij in het blad. De gedeputeerde was wegens vakantie niet bereikbaar voor een toelichting, maar volgens zijn woordvoerder doelt hij met de verwijzing naar het coalitieakkoord op de daarin opgenomen zonneladder van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF).
Ladder
Die ladder maakt onderscheid tussen locaties waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Daken en ‘infrastructurele werken’ staan op de bovenste trede, productieve landbouwgrond onderaan.
GNMF meldt daarbij nadrukkelijk dat ‘deze volgorde niet betekent dat de lagere treden actief worden ontmoedigd’. Het is dan ook niet zo, zegt GNMF's Alex de Meijer, dat de ladder gebruikt kan worden om gemeenten iets te verbieden. ,,Geen idee ook hoe de provincie dat zou willen afdwingen.”
We handelen al volgens de kaders die de provincie stelt wanneer het aankomt op zonnevelden
‘Ontkomen is lastig’
De milieuclub is het met Drenth eens dat eerst andere plekken voor zonnepanelen aangewezen moeten worden, voordat voor vruchtbare grond gekozen wordt. ,,Maar het is te simpel om te zeggen dat het daarmee niet kan of dat je ergens een streep door kunt zetten. Voor de totale energietransitie zijn wel een aantal zonnevelden nodig, en die zullen toch, hoe je het ook wendt of keert, op agrarische grond terechtkomen.”
Boerenorganisatie LTO Noord zegt ook: ontkomen aan zonne-energie op landbouwgrond is lastig. ,,Maar wij vinden wel met de gedeputeerde”, zegt bestuurslid Martien Nillesen, ,,dat eerst naar andere plekken moeten worden gekeken.” Het is, vindt Nillesen, nu te aantrekkelijk om panelen op landbouwgrond te leggen.
,,Je kunt er een individuele boer niet op aanspreken dat het zo lucratief is. Maar het heeft ook nadelen, want de grondprijzen gaan omhoog. Voor jonge boeren vinden wij dat bezwaarlijk.”
De gemeente Beuningen voorziet vooralsnog geen problemen door de stellingname van het Gelderse college. ,,We handelen al volgens de kaders die de provincie stelt wanneer het aankomt op zonnevelden”, zo laat een woordvoerder weten. ,,En dat zullen we ook blijven doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pim Scholten verlengt contract bij Arnhemse Boys, trainingen afgelast vanwege avondklok
ARNHEM - Pim Scholten blijft nog minimaal één seizoen verbonden aan Arnhemse Boys. De oefenmeester is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer op sportpark Schuytgraaf, daarvoor was hij assistent van zijn voorganger Marcel Omvlee. -
PREMIUM
‘Zet in straatnamen Arnhem Anton de Kom tegenover J.P. Coen’ om discussies aan te wakkeren
ARNHEM - Straten in Arnhem moeten herkenbaar zijn voor iedereen die in de stad woont. Tegenover helden met een bedenkelijk verleden kunnen anderen worden geplaatst die tegenwicht bieden. -
PREMIUM
Arnhemmer herkent zichzelf bijna niet als brandstichter op beelden
Wat bezielde een 58-jarige Arnhemmer, toen hij 22 oktober 2020 brand stichtte bij zijn woning aan de Hovenierstraat in Arnhem, temidden van jerrycans met brandbare stoffen en een aantal gasflessen? -
PREMIUM
Minder verkeer op de weg in 2020, maar nog steeds veel doden: hoe kan dat?
Het is door corona minder druk op de weg, toch is het aantal verkeersdoden in 2020 hoog, zo becijfert Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De kans is groot dat relatief de meeste verkeersdoden opnieuw in Gelderland en Noord-Brabant zijn gevallen. -
‘Voorzichtiger knuffelen’ na een goal bij De Graafschap: ‘Verzin maar ludieke manier’
ARNHEM/ DOETINCHEM/ NIJMEGEN - Zo lang er door voetbalbond KNVB geen algeheel knuffelverbod wordt opgelegd, zien de Gelderse profclubs De Graafschap, NEC en Vitesse weinig aanleiding een ‘knuffelverbod’ in te stellen voor spelers die een doelpunt of overwinning vieren.
-
Gelderse coronasteun helpt 1500 werknemers om ‘in moeilijke tijd’ aan de bak te blijven
ARNHEM - Zeker 1500 personeelsleden van 69 bedrijven hebben gebruik gemaakt van geld van de provincie Gelderland om in tijden van corona aan het werk te blijven. De noodsteun is bijvoorbeeld benut om de bedrijfsvoering aan te passen en medewerkers om of bij te scholen. -
PREMIUM
VIJF PUNTEN Dit zijn de opmerkelijke miljoenenbedragen uit het nieuwe plan voor Gelderland
ARNHEM - Het nieuwe bestuur van Gelderland trekt de komende vier jaar maar liefst 650 miljoen euro uit om al zijn plannen te verwezenlijken. Inwoners wordt ondertussen lastenverlaging beloofd. Vijf opmerkelijke punten uit het nieuwe coalitieakkoord op een rijtje. -
Bazoer matchwinnaar bij Vitesse: score valt veel te laag uit door kansenmisserij
ARNHEM - Vitesse blijft op een 100 procentscore in 2021. Door een fraaie goal van Riechedly Bazoer won de Arnhemse club zaterdag voor de avondklok met 1-0 van FC Groningen. De score viel veel te laag uit. De equipe van coach Thomas Letsch was oppermachtig, maar miste de mooiste kansen.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
54 reacties
Marjanne
Erwin
R L
Ramon
Peter Van Brakel