Volledig scherm
PVV-fractieleider Coen Verheij. © Rolf Hensel

PVV’er Coen Verheij wekt wrevel met islam-opmerking in raadsdebat

ARNHEM - PVV-raadslid Coen Verheij heeft in de gemeenteraad van Arnhem irritatie gewekt met de opmerking dat Arnhem er hard aan meewerkt om de islam te importeren en daarmee het gevaar van aanslagen dat volgens hem en zijn partij aan deze geloofsstroming kleeft.  

Verheij greep de behandeling van de gemeentebegroting gisteravond aan om de anti-islampolitiek van zijn partij te koppelen aan het gegeven dat Arnhem de afgelopen jaren voorop liep in het opvangen van vluchtelingen en asielzoekers. Dat is overigens reden waarom de stad recent aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft laten weten niet te willen bijdragen aan de opvang van nieuwe asielzoekers.

‘Afschuwelijke teksten’

GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders neemt het het PVV-raadslid kwalijk dat hij de vluchtelingenopvang lukraak koppelt aan terroristische daden. Zijn collega Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem bestempelde zijn woorden als ‘afschuwelijke teksten.’ 

,,Ik schaam me dat ik dit in een raadsvergadering moet horen.” Fractievoorzitter Daniël Becker van de ChristenUnie wees erop dat veel vluchtelingen die in Nederland belanden juist vanwege geweld de benen hebben genomen.  

Verheij maakt zich zorgen

CDA-fractievoorzitter Ine van Burgsteden constateerde dat de ideologische opmerking van Verheij weinig te maken heeft met waar de raad over gaat. Het PVV-raadslid verdedigde zich met het argument dat hij mag zeggen dat de stad veel vluchtelingen en asielzoekers opvangt en dat hij zich daar zorgen over maakt. Burgemeester Ahmed Marcouch gaf hem de ruimte met de constatering dat ieder raadslid over zijn eigen woorden gaat.

Het verhinderen van de komst van een salafistische imam en het oprollen van een op aanslagen zinspelende terreurgroep in de stad vorig jaar ziet Verheij als bewijs dat zijn zorgen terecht zijn. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.