Volledig scherm
Toeristen in het Openluchtmuseum in Arnhem. © Marina Popova

PVV wil Openluchtmuseum subsidie afpakken bij bouw moskee

ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum moet zijn subsidie verliezen, als het overgaat tot de bouw van een moskee. Dat zegt fractievoorzitter Marjolein Faber van de Gelderse PVV. 

,,De islam heeft ons de oorlog verklaard. Dan wil je toch niet zo'n haathut in je museum? Ga je een dagje met je gezin op stap, sta je nog oog in oog met die rotzooi."

Stadswijk

Het Openluchtmuseum wil over zes tot zeven jaar op zijn terrein een stadswijk uit de jaren zestig herbouwen, met een portiekflat en doorzonwoningen. Zo kunnen de bezoekers van de toekomst in het museum de omgeving van hun jeugd terug zien.  ,,Met de komst van de gastarbeiders zijn in die wijken ook moskeeën gekomen’’, zegt museumdirecteur Willem Bijleveld. ,,Misschien ook een synagoge. Een protestantse kerk hebben we al. Een katholieke? Die zijn vaak zo groot. En we kunnen niet elke christelijke stroming een plek geven.’’

Publiciteitsstunt?

Bijleveld ontkent dat zijn plan een publiciteitsstunt is. Hij is niet bang voor het dreigement van Faber. ,,We ontvangen helemaal geen subsidie van de provincie. Ons geld komt van het ministerie van OCW.’’ Maar dat deert Faber niet. ,,Dan brengen we het bij de minister onder de aandacht’’, zegt ze. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.