Raad Zwemveiligheid: 'Mishandeling Klarenbeek heel extreem'

ARNHEM/ EDE - ,,Dit is heel extreem. Dit soort incidenten komt gelukkig maar weinig voor.’’ Dat zegt een woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid in Ede in reactie op de mishandeling van twee medewerkers van Zwembad Klarenbeek in Arnhem.

Zij werden vrijdagavond 27 juli toegetakeld door een groep badgasten nadat die was gevraagd het terrein te verlaten omdat het buitenbad ging sluiten. Daarbij raakten ze zwaargewond, aldus de politie. Die plaatste woensdagmiddag een oproep op sociale media omdat zij meer getuigen wil spreken van de zware mishandeling.

'Vrij rustig'

Quote

In een zwembad zwemmen mensen van nul tot honderd: het is een minimaat­schap­pij

NRZ

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ, voorheen Nationaal Platform Zwembaden) houdt geen cijfers bij van geweldsincidenten in zwembaden, maar de indruk is juist dat het ondanks het aanhoudende warme zomerweer en het grote aantal bezoekers van zwembaden een 'vrij rustig' jaar is. ,,Maar ieder incident is er een te veel’’, zegt de woordvoerder.

De Raad heeft inmiddels contact gezocht met Zwembad Klarenbeek. ,,In eerste instantie om de medewerkers daar een hart onder de riem te steken. We hebben een nauwe relatie met onze klanten’’, aldus de woordvoerder. In een later stadium zal zeker bekeken worden 'of de sector lering kan trekken uit het incident', geeft ze aan. 

Minimaatschappij

De branche werkt al met het protocol 'Vrolijk en Veilig', dat in 2010 werd opgesteld naar aanleiding van het toenemende aantal (gewelds)incidenten in zwembaden. Over de ontwikkeling sindsdien heeft de NRZ geen cijfers. ,,Maar in een zwembad zwemmen mensen van nul tot honderd. Het is een minimaatschappij en alles wat buiten de hekken van het bad gebeurt, kan ook erbinnen gebeuren."

De 650 tot 700 openbare zwembaden in Nederland turven jaarlijks rond de 100 miljoen bezoeken. Semi-openbare zwembaden op bijvoorbeeld campings en in of bij hotels zijn in die statistieken niet opgenomen.

Volledig scherm
Baantjes trekken in het Arnhemse Zwembad Klarenbeek. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bouwers en boeren protesteren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmisbruik’
    UPDATE EN VIDEO

    Bouwers en boeren proteste­ren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmis­bruik’

    ARNHEM - Tientallen bouwers en boeren uit de regio Barneveld hebben zich deze avond met zwaar materieel verzameld in Arnhem om een statement te maken tegen in hun ogen onrechtvaardig politieoptreden. Aanleiding daarvoor zijn twee bouwers die naar het politiebureau moesten komen: ze worden ervan verdacht met een bus een motoragent te hebben afgesneden. De demonstranten zijn door de politie naar de Markt bij het provinciehuis gestuurd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.