Raadsmeerderheid achter kandidatuur Arnhem voor organisatie Songfestival

UpdateARNHEM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Arnhem schaart zich achter de kandidatuur van Arnhem voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival volgend jaar. Dat bleek woensdagmiddag tijdens de raadsvergadering op het Arnhemse stadhuis.

Volledig scherm
Duncan Lawrence tijdens zijn winnende optreden dit jaar op het Eurovisie Songfestival. © ANP Kippa

Wethouder Jan van Dellen kan nu voor 10 juli een bidboek in te leveren bij de publieke omroep. Op basis daarvan hoopt de stad uit de zes overgebleven kandidaat-steden te worden uitverkoren. ‘Celebrate freedom’ is het etiket dat de stad op zijn verhaal plakt, met verwijzing naar de vrijheid die de stad 75 jaar na de Slag om Arnhem geniet.

Lof voor daadkracht

Quote

Een mooie kans om Arnhem internatio­naal op de kaart te zetten.

Yildirim Usta, Raadslid DENK/ Verenigd Arnhem

Een meerderheid in de gemeenteraad is lovend over de daadkracht van het college van burgemeester en wethouders, dat Arnhem bijna daags na de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv naar voren schoof als gastheer voor de volgende editie van het liedjesfestijn.

,,Een mooie kans om Arnhem internationaal op de kaart te zetten”, sprak raadslid Yildirim Usta van DENK/Verenigd Arnhem, ook namens de andere voorstanders. Zij vinden wel dat Arnhem er via randevenementen alles aan moet doen om ook de gewone burger bij het feest te betrekken. Ook mag er niet meer geld aan worden uitgegeven door de gemeente dan waarvoor de raad ruimte geeft.

Geen belastinggeld naar ‘elitefeestje’

Hoeveel dat is, is niet bekend, want daarover vergadert de raad achter gesloten deuren, om de concurrentie niet wijzer te maken. SP, CDA en Partij voor de Dieren - samen een minderheid- zien hoe dan ook geen heil in het festijn. Het CDA vraagt zich af wat de stad er in blijvende zin aan overhoudt, SP en PvdD zien het niet zitten om belastinggeld uit te geven aan ‘een elitefeestje’ waarvan de tickets door de gewone Arnhemmer niet te betalen zijn.

Een SP-motie om in het bidboek op te nemen dat een kaartje niet meer dan 20 euro mag kosten, was bij voorbaat kansloos. De steden gaan niet over de ticketprijzen.

Niet als enige in de race

Ook een poging van die partij om alsnog in openheid te vergaderen over de financiële kant van de zaak was tot mislukken gedoemd. Van Dellen en zijn collega Hans de Vroome geven de verzekering dat Arnhem in het bidboek duidelijk de financiële grenzen zal aangeven.

Met Arnhem zijn ook nog Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch en Maastricht in de race voor de rol van gaststad van het internationale liedjesevenement, volgend jaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Joodse Max Nathans (82): ‘Er werd nooit over omgekomen familieleden gesproken’
    PREMIUM
    Holocaust herdacht

    Joodse Max Nathans (82): ‘Er werd nooit over omgekomen familiele­den gesproken’

    ARNHEM/ MATZUVA (ISRAEL) - ,,Wat Auschwitz voor mij inhoudt? De familiefoto die is gemaakt in de tuin op het 40-jarig huwelijk van mijn opa en oma in 1942. Deze foto is gemaakt aan de Lawick van Pabststraat in Arnhem, waar mijn familie toen woonde. Er staan 22 personen op die foto. Na de oorlog bleken er nog maar 6 in leven”, vertelt Max Nathans die tegenwoordig in Israël woont. In het jaar dat de foto gemaakt werd, doken zijn ouders met hem onder. Zo ontsnapten zij aan de gaskamers.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.