Volledig scherm
Het Goeman Borgesiusplein in Arnhem, met huizen van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem. RVG Real Estate wordt de nieuwe eigenaar. © Rolf Hensel

Raadsmeerderheid zet vraagtekens bij verkoop 180 Arnhemse huurhuizen

ARNHEM - Een meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad plaatst vraagtekens bij de verkoop van de 180 huurhuizen van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem en de rol van de gemeente Arnhem daarbij. De leden van de vereniging besloten vorige week het volledige bezit voor 28 miljoen euro over te doen aan RVG Real Estate.

VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie steunen een verzoek van SP-leider Gerrie Elfrink om in de gemeenteraad over de kwestie te debatteren. Dat gebeurt woensdagavond.

De partijen (een kleine meerderheid in de gemeenteraad) vragen zich onder meer af waarom de gemeente, die eerste recht van koop had, de woningen op de Braamberg en de Geitenkamp niet zelf heeft gekocht.

SP, VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie willen weten of er nog mogelijkheden zijn om de verkoop van de woningen aan een commercieel vastgoedbedrijf ‘te blokkeren, danwel bij te stellen’. De partijen willen ook weten welke afspraken er nu precies zijn gemaakt en of er voor de lokale overheid financiële risico’s kleven aan de transactie.

Gemeenteraad slecht geïnformeerd

De gemeenteraad is de afgelopen maanden slecht geïnformeerd over het verkoopproces, vinden de partijen. Zij willen van wethouder Wonen Ronald Paping ook meer informatie over de bestemming van de 18 miljoen euro die van het verkoopbedrag overblijft na aftrek van hypotheekschulden en kosten. 

De gemeente heeft recht op dat geld, maar stemt er mee in dat RVG Real Estate de 18 miljoen euro gebruikt voor renovatie en verduurzaming van de 180 woningen. De vijf partijen vragen zich af hoe het college van burgemeester en wethouders heeft gekeken ‘naar een goed evenwicht tussen de belangen van enerzijds de huurders en anderzijds de belangen van de gemeente’. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.