Ramen Kleine Eusebius keren terug op hun plek in Arnhem

VideoARNHEM - Een deel van de glas-in-lood-ramen die stadsglazenier Joop Janssen maakte voor de gesloopte Kleine Eusebiuskerk in Arnhem keert terug. Ze worden onderdeel van een nieuwe entree voor het Coehoornpark, de plek waar de kerk tot 1990 stond.

Volledig scherm
Glazenier Bas Beckers met een paneel van het aan apostel Judas gewijde glas-in-loodraam, dat terugkeert naar de plek waar het vandaan komt. Het gebrandschilderd glas komt van de gesloopte Kleine Eusebiuskerk en gaat deel uitmaken van de nieuwe toegang naar het Coehoornpark in Arnhem. Foto: Marc Pluim © Marc Pluim
Quote

De figuren zijn gebaseerd op Arnhemmers

Bas Beckers, Glazenier

Op initiatief van een aantal omwonenden en parkregisseur Willem Jakobs is een crowdfundingsactie begonnen die ruim 12.000 euro moet opleveren. Dat geld is nodig om de gebrandschilderde ramen met hulp van werkplaats De Helling in Arnhem gereed te maken voor plaatsing. 

De ramen zijn door glazenier Bas Beckers in houten frames gemonteerd. Ter plaatse worden ze verlicht zodat de taferelen - herder met schaap, moeder met kind, jongen voert duiven, vrouw in boom - goed zichtbaar zijn. 

Coehoornstraat
Ze worden vandalismebestendig gemaakt door ze af te dekken met een doorzichtige acrylaatplaat. Vervolgens worden de frames verwerkt in de nieuwe toegang, aan de kant van de Coehoornstraat.

Die ingang wordt ook met groen opgetuigd en van de letters ‘Coehoornpark’ in glas in lood voorzien. Dat laatste onderdeel wordt gerealiseerd door Arnhemse jongeren, die deze klus op locatie gaan uitvoeren onder leiding van Beckers.   

Woontoren
De sloop van de Kleine Eusebius is een schrijnende herinnering voor met name sommige oudere Arnhemmers. Bijna dertig jaar geleden had op de plek van de kerk nog een woontoren van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas moeten verrijzen, maar het is er nooit van gekomen.

Het waren ook betrokken Arnhemmers die er voor zorgden dat de gebrandschilderde ramen van stadsglazenier Janssen niet verloren gingen bij de sloop, zoals in de Tweede Wereldoorlog wel gebeurde met de oorspronkelijke ramen van Frans Nicolas. Die werden er door een brisantgranaat uitgeblazen. 

Gedenkraam
Glazenier Beckers heeft het glas-in-lood dat Janssen na de oorlog aanbracht in de kerk al die jaren bewaard. Het gedenkraam dat Janssen voor de kleine kerk aan het Nieuwe Plein maakte van het verwoeste Jeruzalem kwam met hulp van Beckers in de Grote Eusebiuskerk te hangen en staat bekend als het Slag-om-Arnhem-raam. 

Van de twaalf aan de apostelen gewijde ramen verhuisden er drie al snel naar Utrecht. Van het raam dat de aanbidding van het lam Gods voorstelt, zijn delen al in Arnhem te zien.  ,,Het gaat om twee engelengroepen bij verpleeghuis Regina Pacis en een aanbiddingsscène bij verzorgingshuis Waelstate’’, legt Beckers uit. 

,,Voor de figuren in zijn voorstellingen baseerde Janssen zich op schetsen die hij van Arnhemmers maakte. Zo komt het dat ook oud-burgemeester Matser is te zien in het aanbiddingsraam.‘’ 

Slechte naam
De aan de natuur refererende taferelen die hij voor de entree van het Coehoornpark wil gebruiken, haalt Beckers uit het aan apostel Judas gewijde raam. ,,Dat is nooit populair geweest, waarschijnlijk omdat-ie een slechte naam had.’’ 


Met Jakobs is hij het er over eens dat de panelen goed bij het Coehoornpark passen. ,,Het is mooi dat ze nota bene daar een plekje krijgen. Ik kom nog steeds parochianen tegen die emotioneel worden als ze de naam van de Kleine Eusebius horen vallen.‘’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.