Emile Ratelband
Volledig scherm
Emile Ratelband © ANP

Ratelband razend op CIDI: ‘Ik antisemiet? Schandalig’

ARNHEM - Emile Ratelband deed volgens CIDI op televisie anti-Joodse uitspraken. De positiviteitsgoeroe zelf is razend.

PvdA-leider Lodewijk Asscher? Dat is ‘die Joodse jongen met onbetrouwbare ogen’, zei Emile Ratelband als gast in de talkshow Jensen! ‘Een onbetrouwbaar politicus, zeker als je zijn grootvader kent.’

Ratelbands televisie-optreden staat vermeld in de Monitor Antisemitische Incidenten van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).  ,,Ratelband zegt dit op cynische toon, maar desalniettemin blijft de antisemitische connotatie van deze opmerkingen duidelijk”, stelt CIDI. 

Het aantal gevallen van antisemitisme was volgens CIDI in de afgelopen dertig jaar nooit zo hoog. In de media werden zeven voorvallen geregistreerd, waaronder Ratelband als talkshowgast.

Schandalig

Ratelband zelf is razend. ,,Schandalig. Ik antisemitisch? Wat een onzin. Ik ben in Arnhem opgegroeid met Joodse kinderen in de klas. Ik heb jongens op school vroeger op hun flikker geslagen omdat ze verkeerde grapjes maakten over Hetty Jacobs. Zelf was ik een blauwe, een pinda. (Mensen afkomstig of met familie uit voormalig Nederlands-Indië.)

Quote

Ik ben in Arnhem opgegroeid met Joodse kinderen

Emile Ratelband, Entertainer en ondernemer

Karakter

Zijn uitspraken zijn uit hun context gehaald, zegt Ratelband, die in maart bij Jensen! zat om zijn boek BodyLogics te promoten. Ratelband is er van overtuigd dat karakter valt af te lezen aan de gezichten van mensen en aan hun lichaamsvormen. ,,De logica van het lichaam.” 

Op de boekcover prijken onder meer politici Geert Wilders, Jesse Klaver en Lodewijk Asscher. ,,Je moet tegenwoordig heel voorzichtig zijn met wat je zegt. Er is in anderhalf jaar zoveel veranderd. Een moorkop mag ook al niet meer. Dit slaat alles. Ik ga direct Ronny (gepensioneerd directeur Ronny Naftaniel van het  CIDI, HvG) bellen. Die ken ik hartstikke goed.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.